Websemineri Anketi Ile çevrimiçi Etkinliklerin Etkinliği Nasıl ölçülür? - Porsline Blog
  • Nisan 25, 2024

Websemineri anketi ile çevrimiçi etkinliklerin etkinliği nasıl ölçülür?

“Katılımcıların %90’ının memnun kaldığı websemineriler bizim şirketimiz tarafından düzenlemiştir!”

Bu yüzdeyi hangi güvenle ve neye istinaden söyleyebiliyoruz? Cevap çok basit: websemineri anketi sonuçları üzerinden ve yüksek güvenilirlik ve geçerlilikle birlikte.

Websemineri anketi oluşturmak, websminerinin etkili olma düzeyini ve katılımcıların memnuniyetini ölçmenin yollarından biridir.

Bu makalede, websemineriler ve etkinlikler düzenlemede anketin yapılmasının önemini, bir webinar anketi tasarlamanın yollarını, anketin uygulanma süresini ve bu anketler için en uygun soruların ne olduğunu anlatacağız. Kendiniz veya işletmeniz eğitim webinarları veya çevrimiçi etkinlikler düzenliyorsanız, bu makale webinarlarınızın etkinliğini ve verimliliğini ölçmek için mükemmel bir kılavuzdur.

 

Websemineri anketinden bahsettiğimizde tam olarak ne demek istiyoruz?

Bir çok kişi ve işletme, aşağıdaki hedeflere ulaşmak amacıyla webseminerler veya çevrimiçi etkinlikler düzenliyor:

  • İpucu üretmek ve kitleyi genişletmek
  • Hedef kitlenin aklını meşgul etmek ve etkileşim kurmak
  • Önceki müşterileri korumak
  • Marka bilinirliği yaratmak
  • Hedef kitleyi veya potansiyel müşterileri tanımak

Ancak sadece webseminer düzenleyerek yukarıdaki hedeflere ulaşılamaz. Burada webinar anketleri  devreye girer.

Websemineriın hedeflerine ulaşması için ihtiyacımız olan bir diğer şey geri bildirim almak ve websemineriın sürekli geliştirilmesidir. Webinar katılımcıları anketinin, online anket oluşturma araçları kullanılarak doğru ve uygun bir şekilde yapılması halinde, webinarın durumu ve gelişimi hakkında gerçekçi bir fikir sunabilir.

Bu tür anketlerde webinar öncesinde, webinar sırasında ve webinardan sonra katılımcılara sorular sorulur.

Katılımıcı sizinle bir öneri veya eleştiri paylaştığı zaman, onda bir bağlılık duygusu gelişir. Bu duygu insani bir ilişkinin başlangıç noktasıdır.

 

Webseminer anketi yapımı hangi hedefleri takip eder?

Bir webinar anketi yaparak, gelecekte verceğiniz kararları yalnızca kişisel duygulara ve hislerinize göre almazsınız, böylece katılımcının memnuniyetini göz önünde bulundurarak kararlar verebilirsiniz.

Online seminer ve etkinlikler anketlerinin diğer hedefleri ve faydaları şunlardır:

  • Hedef kitleyle derin bir iletişim kurmak

Katılımıcı sizinle bir öneri veya eleştiri paylaştığı zaman, onda bir bağlılık duygusu gelişir. Bu duygu insani bir ilişkinin başlangıç noktasıdır. Ayrıca, katılımcılar hakkında bilgi edinerek ve ilgi alanlarını tanıyarak, onların ihtiyaçları hakkında daha doğru bir izlenime ulaşabilirsiniz.

  • Webseminerın kalitesini ve verimliliğini değerlendirmek

Anket yaparak, webseminerın verimliliğini, sunulan içeriği, sunucunun yetenekliliğini, webinarın kalitesini ve benzeri durumları değerlendireceksiniz.

  • Webseminerı ve gelecekteki etkinlikleri geliştirmek için veri toplamak

Online etkinlik anketlerinin verileri ve sonuçları, gelecekteki etkinlikler için daha iyi konular belirlemenize veya sunacağınız içeriği ve diğer planlarınızı katılımın en üst düzeye çıkması amacıyla değiştirmenize yardımcı olur.

  • Pazarlamanın, webseminer ve etkinliklerin duyurulmasının optimize etmek

Pazarlamada ve gelecekteki webinarların duyurulmasında katılımcıların düşünceleri size daha iyisini yapmanız için yardımcı olur. Etkinlik kayıt formunuzu geliştirin ve daha fazla katılımcı veya potansiyel müşteri cezbedin.

Webseminerlerinin faydaları

Bir webseminer anketi yapmanın en iyi zamanı nedir?

Webinar katılımcılarına üç zaman diliminde anket yapılabilir:

Webseminer öncesi yapılan anket

Webinar başlamadan önce e-posta ve hatta sosyal medya aracılığıyla kısa bir anket yapın. Bu anketi yaparak, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını webinardan önce öğrenecek ve webinarda bu konuyu ele alacaksınız.

Webinar içeriği hazırlarken tüm yorumları dikkate almanıza gerek yoktur. Katılımcıların sık sorduğu sorulara yer vermeniz yeterli olacaktır.

Webseminer sorasında yapılan anket

Webinar sırasında yapılan anket, en yüksek katılıma sahiptir. İnsanlar anket e-postalarını görmezden gelebilir, ancak webinar sırasında yapılan kısa bir anketi, bir çok kişi yanıtsız bırakmayacaktır. Anketin kısa olmasına ve webinar sayfasının bir bölümünde görülmesine ve yanıtlanabilir olmasına dikkat edin.

Webseminer sonrası yapılan anket

Webinardan en fazla iki saat sonra, webinara kaydolan kişilere, katılıp katılmadıklarına bakılmaksızın bir anket gönderin.

Webinarın sonunda katılımcılardan ankete katılmalarını istemeyi unutmayın.

Bazı insanlar webinara katılmak yerine webinarın videosunu izlemeyi tercih ediyor. Webinar anketi yaparken bu insanları da unutmayın. Bu inasanların webinarda bulunmamalarına rağmen, fikirleri sizin için değerli olan bir hedef kitle olduklarını unutmayın.

Webseminer ve online etkinlik anketi nasıl yapılır – Anket soruları türleri

Webinar katılımcıları anketlerini düzenlerken çeşitli tüerde sorular kullanabilirsiniz. En yaygın soru türleri şunlardır:

demografik sorular

Anket yapmanın en önemli yönlerinden biri, hedef kitlenin özelliklerini tanımaktır. Bu nedenle, webseminer anket sorularınızın önemli bir bölümü demografik sorulardan oluşur.

Demografik sorular, hedef topluluğun özelliklerini araştırarak hedef kitleyi derecelendirmeyi ve tanımlamayı mümkün hale getirir. Yaş, cinsiyet, meslek, gelir ve … gibi sorular demografik sorular arasında yer alır; bu tür sorular etkinlik ve konferans anketleri için uygundur.

Memnuniyet ölçümü soruları

Katılımcıların memnuniyetini içeriğin kalitesi, konuşmacıların veya sunucuların bilgisi, uzmanlığı ve ifade yetenekleri, webinarın icra edilme kalitesi ve ses ve görüntü gibi konular hakkında değerlendirin.

Yukarıdakilerin her biri için ayrı bir soru tasarlamalısınız. Bu soruları tasarlamak için önceliklendirme, derecelendirme veya spektral soru türlerinden faydalanın (farklı soru türlerine Porsline kullanıcı hesabınızdan erişebilirsiniz).

Memnuniyet ölçümü soruları

Gelecekteki etkinliklerin konularının anket soruları

Bir seminer veya webinar anketinde, çoktan seçmeli sorular şeklinde, gelecekteki etkinlikler için konular önerin ve katılımcıların fikirlerini her konu hakkında sorun.

Ayrıca açık uçlu sorular tasarlayarak, katılımcıların yorumlarını etkilemeden webinarınız ve online etkinliğinizin farklı bölümleri hakkında fikirlerini beyan etmelerini isteyebilirsiniz.

Açık uçlu soru, katılımcıların sınırlı seçeneklerle karşı karşıya kalmadığı, açıklanarak ve anlatarak yanıtlanan bir soru türüdür. Açık uçlu soruların cevaplarını analiz etmek zordur; Özellikle katılımcılarınızın sayısı fazla ise. Geniş bir kitleye sahip olmanıza rağmen anketinizde açık uçlu sorular kullandıysanız, cevaplarda sadece fazla tekrar edilen kelimeleri dikkate almalı ve sonuçları buna göre analiz etmelisiniz.

Likert ölçeği (spektral) soruları

Spektral sorular, katılımcının memnuniyeti ve bağlılık seviyesini ölçme amacıyla, sayısal aralıklar sunar ve bağlılığı ölçmede ve kesinliği olmayan görüşleri almakta işe yarar. Örneğin, kullanıcıya şunu soruyorsunuz: Webinarlarımızı tanıdıklarınıza ve iş arkadaşlarınıza tanıtma olasılığınız nedir? Ve katılımcıya sıfırdan ona kadar sayısal bir aralık sunuyorsunuz. Webinarınızı kesinlikle başkalarına tavsiye edebilir (10 puan) veya webinarınızı hiç kimseye tanıtmayabilir (sıfır puan).

Webseminerdan önce, webseminer sırasında ve webseminerdan sonra ne tür sorular sormalıyız?

Bu bölümde webseminer ve online etkinlik anketlerinin düzenlemesinde kullanılan yaygın sorulardan bahsedeceğiz. Siz bu soruları kullanabilir veya çevrimiçi anket oluşturmak için bu sorulardan ilham alabilirsiniz.

Webseminer öncesi sorulan sorular

  1. Hangi konuşmacıyı görmek için sabırsızlanıyorsunuz?

Bu sorunun cevabını öğrenerek, webseminerı, sevilen kişinin konuşmak için daha fazla zamanı olacak şekilde tasarlayabilirsiniz. Böylece, katılımcıların dikkatini daha fazla çekebilirsiniz.

  1. Daha önce bizim webseminerlarımız veya etkinliklerimize katıldınız mı?

Bu soru size müşterinin veya kitlenizin size geri dönüş oranını gösterir. Çok sayıda bağlı kitleye sahip olmak, konularınızın ve içeriklerinizin hedef kitlenizle uygun olduğunu gösterir.

  1. Bu webinardan nasıl haberdar oldunuz?

Hedef kitlenizin nasıl haberdar olduğunu bilmek, bir sonraki webinarlarınızı tanıtmak için en uygun platformları seçmenizde size yardımcı olur. Söz konusu platformdaki reklamların artması, webinarınızın katılımcı sayısını artması anlamına gelir.

  1. Neden bu webinara katıldınız?

Bu sorunun cevabı, webinarın ilginç yönlerini belirlememize yardımcı olur. Böylece, insanlar için tüm ilginç konuları bir araya getirecek ve webinarda bu konulardan bahsedeceğiz.

  1. Bu webinarı izlemek için hangi cihazı kullanıyorsunuz?

İnsanlar webinara katılmak için cep telefonları, tabletler, kişisel bilgisayarlar gibi çeşitli cihazlar kullanıyor. Webinarı düzenlediğiniz platformun tüm bu cihazlarda kullanılabilir olduğundan emin olmalısınız.

Webseminer sırasında sorulan sorular

  1. Webseminer sırasında teknik bir sorunla karşılatınız mı?

Webinar sırasında ses ve görüntü kesilmesi, yorum gönderilememe gibi teknik sorunlar yaşanabilir. Teknik ekip sorunu çözmeli veya kişiyi yönlendirmelidir. Bu soru için webinar sayfasının köşesine ayrı bir anket yerleştirin.

  1. Webseminer sunucusunun hangi konular hakkında konuşmasını istersiniz?

Bu soruyu sorarak, katılımcıların webseminerdan istediklerini aldıklarından emin olabilirsiniz. Katılımcıların memnuniyeti, onları sadık bir kitle veya müşteriye dönüştürür.

  1. Başka bir sorunuz var mı?

Bu soruyu sormanız çok önemlidir. Bu soruyu açık uçlu bir soru formunda anketinize yerleştirin. Katılımcıların sorularını yanıtlamak, onların memnuniyet hislerini oldukça yükseltir.

Webseminerdan sonraki sorular

  1. Webinarı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu soru, bir spektral veya derecelendirme sorusu şeklinde sorulmalıdır. Bu sorunun cevabı, katılımcıların webinar hakkında memnuniyet seviyesini gösterir.

  1. Webseminer konuşmacısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İyi bir konuşmacı, webseminerın katılımcılar için çekici hale gelmesini sağlar. Konuşmacı, katılımcılara samimi ve bazen de esprili bir şekilde faydalı bir içerik sunmalıdır.

  1. Teknik olarak webiseminerı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Webinarın doğru ve harasız bir şekilde uygulanması, kusur oranının en düşük olduğu bir platform gerektirir. Bu sorunun cevabı, teknik sorunları gidermenize veya gelecekteki webinarlar için daha iyi bir platform kullanmanıza yardımcı olacaktır.

  1. Webseminer beklentilerinizi karşıladı mı?

Bu soru yardımıyla katılımcıların memnuniyet seviyesini daha doğru değerlendirebilir ve gelecekteki webinarları katılımcıların beklentilerini karşılayacak şekilde optimize edebilirsiniz.

  1. Webinardaki iletişim ve ağ oluşturma araçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir webseinar düzenlerken, webinara katılan insanlar hakkında bilgi sahibi olma ve iletişim ağı kurmanın bir yolunu bulmanız iyi olacaktır. Bazı webinar düzenleme platformları bu imkanı size sağlamaktadır.

  1. Webinarın iletişim ağında tanıştığınız insanlarla hala görüşüyor musunuz?

Başarılı bir iletişim ağı oluşturmanın bir sonraki adımı, websinardan sonra iletişiminizi devam ettirmektir. Ağ oluşturma, webinara katılmanın en cazip yanlarından biridir. Katılımcılarınızın iletişim hedeflerine yaklaştıklarından emin olun.

  1. Webseminerın en çok hangi bölümünü beğendiniz? En beğenmediğiniz bölüm hangisi oldu?

Bu soru, katılımcıların ihtiyaçlarını ve hassasiyetlerini daha iyi anlamaya yardımcı olur.

  1. Webseminerın düzenlendiği platformunun kullanımı kolay mıydı?

Webinarın düzenlendiği platform herkesin her türlü eğitim ve cihazla kolayca kullanabileceği şekilde tasarlanmalıdır. Bu faktör, katılımcıların memnuniyetinde önemli bir rol oynar. Bu soruyu sorarak etkinliğiniz için doğru platformu seçip seçmediğinizi anlayabilirsiniz!

  1. Bu webseminerı tanıdıklarınıza ve iş arkadaşlarınıza tavsiye etme olasılığınız nedir?

Bu tür sorular spektral soru formunda sorulmalıdır. Puanınızın yüksek olması halinde webinarınız doğru yolda ilerliyor demektir.

  1. Bir sonraki webseminerlarımıza katılma olasılığınız nedir?

Bu soru, hangi insanların sadık bir müşteri olma potansiyeline sahip olduğunu doğrudan belirler. Bu kişileri belirleyerek hedef kitlenizi daha iyi tanımlayabilirsiniz.

  1. Aldığınız sonuçlarla kıyasladığınızda webseminerin maliyetini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Katılımcıların webseinarinize veya etkinliğinize katılmak için belirli bir miktar ödeme yapmaları halinde, anketinizde ödenen maliyete ilişkin katılımcıların memnuniyeti ve beklentileri hakkında sorular sormalısınız.

  1. Webseminerin geliştirilmesi için ne öneriyorsunuz?

Bu soru açık uçlu soru şeklinde sorulur. Bu sorunun cevabı, gelecekteki webinarlerı tasarlamakta sizin rehberiniz olacaktır.

Webseminer anketini nasıl göndermeliyiz?

Çevrimiçi anketler tasarlamanın mümkün olmadığı zamanlarda, kağıt anketler yapmak zor, zaman alıcı ve maliyetliydi. Günümüzde Porsline gibi webseminer anketi oluşturma araçlarını kullanmamız ve bir bağlantı göndererek anketi uygulamamız yeterli.

Porsline’da webseminar katılımcılarına anket formunu göndermek için kullanabileceğiniz ve sizin hizmetinizde olan yöntemler şunlardır:

  • Anketleri e-posta veya SMS şeklinde göndermek

Bu yöntemde seminer ve webinar anketinin bağlantısını insanların mail adreslerine veya cep telefonu numaralarına gönderiyoruz.

Bu yöntem, webinar öncesi ve sonrası anketler için uygundur. E-posta veya SMS’in gönderilme zamanı ve metninin doğru ayarlanması durumunda, katılım önemli miktarda artacaktır.

Anket göndermek

  • Sosyal medya üzerinden yayınlamak

Webseminer katılımcılarının anket bağlantısını sosyal medya platformlarının her birinde paylaşarak, daha fazla insanın katılmasını sağlayabilirsiniz. Bu anket gönderme yöntemi, bir webinar öncesi yapılan anketler için uygundur.

  • Anket formunu webseminerin ve online etkinliğin sitesinde yayınlamak

İnsanlar siteyi ziyaret ederek webseminer anketini görebilir ve doldurabilirler. Anket formu bağlantısı bir açılır pencere (pop up) olarak da görüntülenebilir.

Webinar öncesi anket yapmak için anket bağlantısını webinarın kayıt sayfasına yerleştirmenizi öneririz. Bu durumda katılım olasılığı artacaktır. Webinarın sonunda, bir açılır (pop up) pencere göstererek katılımcılardan ankete katılmalarını isteyebilirsiniz.

Sonuç

Webseminar ve etkinlik anketleri düzenleyip kullanarak paranızı ve enerjinizi doğru yönde kullanın. Belki inanmayacaksınız ama hedef kitleniz bir sonraki webinarlerınız için yeni fikirler edinmek, sonuçları analiz etmek ve etkinliklerinizi geliştirmek için en iyi kaynaktır. Memnuniyetlerini ölçerek katılımcılardan geri bildirimler alın ve onların görüşlerini öğrenin.

Her türlü çevrimiçi anket düzenlemek için hemen şimdi giriş yap/ kayıt ol butonuna tıklayarak Porsline’da ücretsiz bir hesap oluşturabilirsiniz.