Online Anket Soruları Ve Anket Tasarımı Kılavuzu - Porsline Blog
  • Aralık 3, 2024

Online anket soruları ve anket tasarımı kılavuzu

Anket sorularını nasıl oluşturmalıyız? Nerede Hangi soru tipini kullanmalıyız? Standart bir anket tasarlamanın saatler sürdüğünü veya çok fazla makale ve kitap okumayı gerektirdiğini düşünebilirsiniz. Bunun böyle olmadığını söylemeliyim! Etkili ve amaçlı anketler ve akıcı formlar oluşturmak, birkaç temel adımda ve birkaç akıllı ipucuyla özetlenmiştir.

Online form oluşturma programı veya online anket yapma sitesini kullanmak, veri toplamanın en popüler ve yaygın yollarından biridir. Sorular, online anket veya çevrimiçi bir formun en önemli parçasıdır; onlarca soru tipinden doğrusunu seçilmesi, yüksek kalitede veri toplanmasına yol açarken, verilerin istatistiksel analizini de doğru ve güvenilir kılar.

Çevrimiçi bir anket tasarlamak için tek yapmanız gereken doğru yolu seçmek ve anket türünün etkisinin, cevap seçeneklerinin tanımının, dilin, üslubun ve literatürün vs. farkında olmaktır.

Bu kılavuzda, size online bir anket hazırlamanın adımlarını tanıtacağız ve etkili bir anket tasarlamanın tüm yapılması ve yapılmaması gerekenleri sağlayacağız.

Table of Contents

İlk Adım: Anketin bakış açısını ve amacını belirlemek

Araştırma tasarımcılarının ve anketlerin kafa karışıklığının temel nedenlerinden biri, anketin amacının başlangıçta belirlenememiş olmasıdır. Aslında, kendinizle ne yapacağınız ve sonuçtan beklentileriniz hakkında net bir fikriniz olana kadar doğru soruları soramayabilirsiniz. Bu nedenle, ilk adımda bazı önemli soruları yanıtlayın:

  • Anketi tasarlamadaki temel amacım nedir?
  • Her bir soruyu sormaktaki amacım nedir?
  • Çevrimiçi anketin yardımıyla ne ölçebilirim?
  • Son cevaplar daha iyi bir karar vermeme nasıl yardımcı olur?
  • Anketin hedef kitlesi veya araştırmanın istatistiksel popülasyonu kimdir?
  • Bir anket yardımıyla hedef topluluktan ihtiyacım olan bilgileri alabilir miyim?
  • Sonuçları analiz etmek için hedef topluluğum hakkında hangi bilgilere ihtiyacım var?

Yukarıdaki soruları yanıtlamak size şu konularda yardımcı olacaktır: a) ihtiyaçlarınızı belirleyin, b) yalnızca sonraki adımlar veya kararlar için yanıtlamanız gereken soruları tasarlayın, c) hedef topluluğunuzu belirleyin ve d) anketin tasarlandığı temelde sizin için bir çözüm olup olmadığından emin olun.

İkinci Adım: Hedef popülasyonu veya istatistik topluluğunu belirlemek

Şirketin bir anketi veya pazar araştırması yapmak yada teziniz ve kişisel çalışmanız için bilgi toplamak farketmez, her durumda, anketi tasarlamadan önce hedef kitlenizi belirlemelisiniz.

Hedef popülasyon veya istatistiksel popülasyon, bir veya daha fazla ortak özelliğe göre bir sınıf veya grup altında toplanan belirli bir popülasyon bölümüdür.

Özel şirketlerde çalışan kadınlar, girişimlerde aktif olan insan kaynakları yöneticileri, enerji içeceği müşterileri veya 2020’da İstanbul Üniversitesi’ne gelen öğrenciler gibi grupların tümü, araştırmanızın hedef gruplarına ve istatistiksel popülasyonuna örnektir.

Hedef kitlenizi tanımlayarak yalnızca daha doğru sorular tasarlamakla kalmaz, aynı zamanda anketinizi dağıtmanın daha iyi yollarını da seçebilirsiniz.

Örneğin, bir spor giyim markası, marka etkisini veya marka farkındalığını değerlendirmeyi amaçladığında, hedef kitleyi belirleyerek spor haberleri sayfalarında onları, erkek ve kadınların sporcu ve spor meraklısı olduğunu belirler. Bu nedenle anketi ilgili mecralarda yayınlayarak istenilen verilere kolaylıkla ulaşabilmektedir.

Anket hedefini belirtin

Üçüncü Adım: Anket soruları tasarlamak

Anketin amacı, gerekli veriler ve hedef toplulukla ilgili göreviniz açık olduğuna göre, anketinizi tasarlamanın zamanı geldi.

Not: Kağıt anketlerin tasarımı tartışmamızın konusu olmadığından, bu yazıda sadece çevrimiçi bir anketin nasıl tasarlanacağını ve standartlarını açıklayacağız. Tabii ki, çevrimiçi alanın gelişmesiyle ve diğer yöntemlerin maliyetleri göz önüne alındığında, daha az insan kağıt anket yapmak istiyor.

Anket soruları tasarımı- açık veya kapalı uçlu sorular

Genel olarak anket sorularını tasarlarken açık ve kapalı olmak üzere iki tür soru ile karşı karşıyayız.

Açık uçlu sorular nelerdir diye soruyorsanız şöyle söyleyelim ki açık uçlu sorular, yanıtlayıcıya bir seçenek listesi sunmayan ve katılımcının kısıtlama olmaksızın yorum yapabileceği sorulardır.

Bu tür sorular nitel araştırmalarda kullanılır ve bilinmeyeni keşfetmeye uygundur. Örneğin, kitlenizin neye ihtiyacı olduğunu bilmiyorsanız veya neden satın almadıklarını anlayamıyorsanız, açık uçlu bir soru belirsizliğinizi giderebilir.

“X ürününün hangi özelliklere sahip olması gerektiğini düşünüyorsunuz?” gibi sorular ve “Neden ürünümüzü almayı bıraktınız?” Açık uçlu soru örnekleri.

Açık uçlu soruların aksine, birçok ölçüm ve araştırmada kapalı uçlu soru adı verilen diğer soru türleri yaygındır.

Kapalı uçlu sorular hangilerdi diye düşünüyorsanız şöyle diyelim ki kapalı sorularda kitle bir seçenekler listesiyle karşı karşıya kalırlar. Bu soruların sonuçlarını analiz etmek daha kolaydır ve çoğu durumda size anlamlı sonuçlar verir; Seçeneklerinizi önyargısız ve kendi zevkini karıştırmadan tanımlamanız şartıyla.

Çoktan seçmeli sorular, Likert ölçeği veya derecelendirme kapalı soru türlerine örnektir.

Anket yapısı

Her anket üç bölümden oluşur: giriş, ana gövde ve sonuç.

Anket girişi

Anket Girişi, araştırmanın nedenlerini, yanıtlama talimatlarını ve katılımcıları katılmaya motive etmeyi açıklayan bir yerdir. Bu girişte:

  • Hedef kitleye anket araştırmanızın / değerlendirmenizin konusunu ve önemini açıklayın.
  • Soru sayısını ve yanıt süresini yazın.
  • Kişisel sorular sorarsanız, cevaplarının gizliliğini mutlaka onlara bildirin veya isimsiz bir anket düzenleyerek ve kitleyi bilgilendirerek güvenilmez ve hatalı bir bilginin oluşmasını önleyin.
  • Anketi basit bir dilde cevaplamak için talimatları ekleyin.

——– Porsline yazılımda, her anket için kişiselleştirilmiş bir hoşgeldin sayfası oluşturabilir ve varışta kitleye gerekli bilgileri sağlayabilirsiniz. ——–

Anket girişi nasıl olmalı

Anketin ana gövdesi

Anketin ana gövdesinde önce tarama sorularını (screening questions) sorun, ardından ana soruları sorun ve son olarak demografik soruları sorun.

Tarama soruları, başlangıçta araştırma popülasyonu dışındaki kişilerin anketi doldurmasını önlemenize yardımcı olan sorulardır. Örneğin, anketiniz 20 yaş üstü kişiler tarafından doldurulacaksa, yaşla ilgili bir tarama sorusu ekleyerek 20 yaş altı kişilerin cevaplarını kolayca ayırabilirsiniz.

Demografik sorular, hedef topluluğun cinsiyet, meslek, çalışma alışkanlıkları, gelir vb. gibi özelliklerini belirlemek için seçilen sorulardır. Bu sorular sonuçları analiz ve segment etmeyi mümkün kılar.

Anketin ana soruları, araştırmanızın amacına ulaşmak için yazdığınız sorulardır. Bu soruları tasarlamak için Porsline’ın hazır anket şablonlarını kullanın veya soru türünü seçerek istediğiniz soruları hazırlayın.

Anket soru tipi ve kullanımları

Amacınıza bağlı olarak uğraştığınız soru türleri şunlardır:

Kısa metin anket soru tipi

Bu tür soru, cevabınız bir veya iki kelime olduğunda işe yarar.

Yaygın kullanımlar:

İletişim bilgilerini almak, Anket sorularına tek kelimelik cevaplar

Yaygın örnekler:

lütfen adınızı ve soyadınızı giriniz

Kurumunuzun adı nedir?

İş pozisyonunuz nedir?

Mars’ın diğer adı nedir?

İnsan vücudunun ana unsuru nedir?

Not: Telefon numarası, cep telefonu numarası, posta kodu, T.C kimlik numarası, hesap numarası ve kart numarası gibi sorular için kısa metin bir sorusu kullanın.

Anketin kısa cevaplı soruları

Uzun metin anket soru tipi

Sorunuzun cevabı iki kelimeden fazla ise ve sorunun nedenini öğrenmek istiyorsanız, bir uzun metin sorusu kullanın.

Yaygın kullanımlar:

Demografik bilgiler, kitle personası araştırmaları, okullar, üniversiteler için açıklayıcı testler veya kurumsal işe alım testleri.

Yaygın örnekler:

Günlük haber almak için genellikle hangi siteleri ziyaret edersiniz?

Bir iş gününüzü anlatın.Sizce hangi özellikler ürünümüzü sizin için daha kullanışlı bir ürün haline getirebilir?

Depremin nedenleri nelerdir?

Çoktan seçmeli (ve resimli çoktan seçmeli) anket soru tipi

Çoktan seçmeli sorular, size doğru veriler verecek en iyi anket sorularından biridir.

Yaygın kullanımlar:

Ürün anketi soruları, yaş, cinsiyet, gelir vb. gibi kapalı demografik sorular, rakiplerin değerlendirme anketleri veya marka etkisi değerlendirme anketleri gibi pazarlama araştırmaları

Yaygın örnekler:

Satın almanın ana nedeni nedir?

  1. Kalite
  2. Tasarım ve görünüm
  3. Fiyat
  4. Başka

 

Senin aylık gelirin ne?

  1. 3000 TL’den az
  2. 3000-5000 TL arası
  3. 5000-8000 TL arası
  4. 8000 TL’den fazla

Anketin resimli soruları

Değerlendirme veya Likert ölçeği anket soru tipi

Kitlenizin bir konu hakkındaki görüşlerini veya hislerini bilmek veya bir mevzu hakkında nekadar katılıp katılmadıklarını ölçmek istediğinizde, anketiniz için Likert tipi soru uygundur.

Değerlendirme sorusu, kitleye memnuniyet, anlaşma, anlaşmazlık, olasılık veya sıklığı ölçmek için sayısal aralıklar verir.

Yaygın kullanımlar:

Müşteri Memnuniyeti Anketi, Kitle Alışkanlıkları, Öz Değerlendirmeler, Çalışan veya Yöneticilerin Performans Değerlendirmeleri, Kişilik ve Psikoloji Testleri, Müşteri Sadakat Anketi

Yaygın örnekler:

Firmamızın satış sonrası hizmetinden memnun musunuz?

  1. Hiç memnun değilim
  2. Memnun değilim
  3. Fikrim yok
  4. Memnunum
  5. Çok memnunum

Yöneticim, şirketin iş süreçlerine ve prosedürlerine çok bağlıdır:

  1. Hiç katılmıyorum
  2. Katılmıyorum
  3. Fikrim yok
  4. Katılıyorum
  5. Tamamen katılıyorum

Ankette likert tipi sorular

Derecelendirme anket soru tipi

Bir derecelendirme sorusuyla kitlenin memnuniyetini ölçün. Bu tür bir soru, kitlenin özgürce seçim yapmasına izin verir.

Yaygın kullanımlar:

Çalışan Memnuniyeti Anketi, Hizmet Kalitesi Anketi, Kullanıcı Deneyimi Anketi, Kurumsal Bağlılığı Anketi

Yaygın örnekler:

Hizmet kalitemizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

♥♥♥♥♥

Ankete derecelendirme sorusu ekle

Sıralama anket soru tipi

Müşterinin zihnindeki konuların önceliği veya ürün özelliklerinin önem sırasına ilişkin bilgi için sıralama sorusunu sorun.

Yaygın kullanımlar:

Demografik ve kitle tanıma soruları, pazar ve pazarlama araştırması, ürün testi ve özellikleri

Yaygın örnekler:

Buzdolabı alırken sizin için sırasıyla en önemli özellikler nelerdir?

  1. Boyutu ve ağırlığı
  2. Soğutma-verimlilik
  3. Tasarım ve renk güzelliği
  4. Garanti ve satış sonrası servis
  5. Ek tesisler olması

Bu tür sorulara ait verileri analiz etmek için şu videoyu izleyin: Sıralama sorusunun istatistiksel analizi

Ankette sıralama soru tipi

E-posta, sayısal, bağlantı, websitesi anket soru tipi

Açık ve değişmez bir cevap örüntüsüne sahip sorular, akıcı ve pratik formlar tasarlamada oldukça faydalı olan sorular arasındadır. Örneğin, bir yorum gönderdikten sonra bir kişinin e-posta adresini veya web sitesini almanız gerektiğini varsayalım. E-posta türünü kullanarak alıcı yalnızca geçerli bir e-posta adresi girerek yorum gönderebilir.

Yaygın kullanımlar:

İletişim formu, sipariş kayıt formu, müşteri anketi, başvuru formları, konferans kayıt formu

Yaygın örnekler:

E-posta adresinizi giriniz

Ankette e-posta soru tipi

Dosya yükleme anket soru tipi

Dosya yükleme sorusu, herhangi bir dosyayı indirmenize izin verir; Fotoğraf ve belge taramalarından videolara ve PDF lere kadar!

Yaygın kullanımlar:

Kayıt formları, sipariş kayıt formları, başvuru formları

Yaygın örnekler:

Lütfen CV’nizi yükleyin

Anketin tamamlanması

Soruları tamamladıktan sonra, anket için uygun bir sonuca ihtiyacınız olacaktır. bu bölümde:

  • Ankete ve araştırmaya katılan kişiye teşekkür edin.
  • Değerlendirmeniz ve anketiniz doğru cevaplar içeriyorsa cevapları kendileriyle paylaşın – “Cevap Kağıdını Gösterme” veya “Sınav Anahtarını Gösterme” özelliğini kullanarak her bir yanıtlayanın cevap bağlantısını kendisiyle paylaşabilirsiniz.
  • Katılımcıyı sitenin ana sayfasına veya diğer favori sayfalarına yönlendirin.
  • Katılımcıdan anketi diğer arkadaşlara ve tanıdıklara göndermesini isteyin.

Anket soruları düzeni 

Anket sorularının düzeni (sırası), araştırmanın amacına ve hedef kitleye göre belirlenmelidir. Anket tasarımcısının amaçlarından biri, kitle için soruları yanıtlamayı basitleştirmek olduğundan, soruları aşağıdaki gibi düzenlemek en iyisidir:

  • Kolay sorulardan zor sorulara
  • Kısa sorulardan uzun ve zaman alıcı sorulara
  • Genel sorulardan uzmanlık alanı sorulara
  • Açık uçlu sorulardan  kapalı uçlu sorulara

Böyle bir durumda kitle soruları sonuna kadar daha az direnç ve daha fazla motivasyonla cevaplıyor.

Soru sırasına göre gündeme gelen bir diğer konu da kişisel soruların anketteki yeridir. Örneğin, demografik sorularda kitle yaş, cinsiyet, din, cinsel yönelim, gelir düzeyi vb. gibi kişisel bilgilerin paylaşımına sıcak bakmaya bilirler. Bu nedenle bu tür soruları anketin sonunda ve sadece gerekliyse sormanız tavsiye edilir. Ayrıca kitleye bilgilerin gizliliği veya cevapların anonimliği konusunda bilgilendirmeniz gerekir.

7 adımda kolayca çevrimiçi anket oluşturun

Anket oluşturmak hem kolay hemde zordur, eğer ne yampak istediğinizi bilirseniz ve iyi bir online anket tasarımı yazılımıyla çalışıyorsanız kolayca anketinizi oluşturabilir ve istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz.

1.Anketinize bir isim koyun

Böylece anketin ana mevzusu belirlenir ve insanlar neyi yanıtlayacaklarını anlarlar.

2.Anketinizde yanıtlayıcılar için bir hoşgeldin sayfası ekleyin

Hoşgeldin sayfası ekleyerek katılımcılara ankete katılmaları içinbir neden sunabilir ve hedefinizi bu anketi yapmak için açıklayabilirsiniz ki misyonunuzda size yardıcı olsunlar.

3.Anketinize istediğiniz soruları ekleyin

Çeşitli soru tiplerini kullanarak detaylı bir anket oluşturun ve anketin sıkıcı olmadığından emin olun ki yanıt oranını yükselte bilesiniz.

4.Özel teşekkür sayfaları oluşturun

Farklı teşekkür sayfaları oluşturun vr her kişinin yanıtarına göre kendisine özel teşekkür sayfası gösterin.

5. Anketinizin temasını tasarlayın

 Her kurumun markasına özel logosu ve renkleri vardır, anketinizin yanıt oranını yükseltmek istiyorsanız mutlaka bu logo ve renkleri anket tasarımında kullanmalısınız.

6.Anketinize gelişmiş ayarlar ekleyin

Eğer Porsline gibi iyi bir online anket oluşturma yazılımını kullanıyorsanız anketinize Bildirim e-postaları, kimlik doğrulaması, özel değişkenler vb. ayarlar ekleyebilirsiniz.

7. Ankitinizin linkini paylaşın

 Şimdi anketiniz hazır, sadece linkini kopyalayıp ve istediğiniz şekilde paylaşabilir siniz, hatta WordPress üzerinde bir websiteniz varsa Porsline anket oluşturma eklentisiyle hazırladığınız anketi websitenize ekleyebilirsiniz.

Ankette yanlılık

Yanlılık, bir durumun diğerine veya teorik olarak diğerine tercih edilmesine neden olan bir zihin ve bilinçsizlik durumunu ifade eder. Araştırma yanlılığı, bazı gerçeklerin göz ardı edilmesine neden olur ve ankette hata olasılığını artırır.

Araştırma ve anketlerde, anket tasarımcısı (araştırmacı yanlılığı), anketin kendisi (araştırma aracı yanlılığı) veya yanıtlayan (yanıtlayan yanlılığı) tarafından yanlılık (önyargı) olasılığı vardır.

Araştırmacı yanlılığı, soru tasarımcısının varsayımları sorulara veya seçeneklere yol açtığında ortaya çıkar.

Örneğin, soruyu soran İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını kabul ediyor ve sorusunu halkın rızasını alacak şekilde tasarlıyorsa, önyargı oluşmuştur. Örneğin, şunu sormak yerine: İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Sor: İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına katılıyor musunuz?

Anket yanlılığı, anket sorularının ifade ve yazım tarzına, soru türlerinin nasıl kullanılacağına, yapıya ve hatta cevap seçeneklerine bağlı olan bir yanlılık (önyargı) türüdür.Örneğin, katılımcıya dini inancını sorduğunuzda ve cevap verme isteksizliği için bir seçenek eklemediğinizde, yanıtlayan yanlış seçeneği seçebilir veya anketi doldurmayı atlayabilir.

Yanıtlayıcı yanlılığı, yanıtlayanın doğru yanıtı verememesi veya dürüst bir yanıt verme konusundaki isteksizliği nedeniyle ortaya çıkan başka bir yanlılık türüdür.

Doğru cevabı verememe, söz konusu konuya yabancılık, soruların karmaşıklığı gibi nedenlerle ya da yargılanma korkusu ve utanma gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır.

Yanlılıgı önleme stratejileri

  1. Önyargılı yanıt vermemek ve yanlış veri almaktan kaçınmak için bilmiyorum, emin değilim veya söylemek istemiyorum gibi seçenekleri kullanmak faydalı olabilir.
  2. Online anketin başındaki tarama sorularının doğru kullanılması gerekmektedir. Örneğin 4G internet hizmetinin kalitesi üzerine çalışıyorsanız önce “4G internet deneyiminiz var mı?” diye sorun. Cevap evet ise, cevaplayıcı cevap vermeye devam edebilir. Aksi takdirde, onu anketin sonuna kadar yönlendirmelisiniz.
  3. Bazen insanların itibarını korumaya yönelik sosyal eğilimlerine, yargılanma korkusuna veya başkalarında bir tatmin duygusu yaratma arzusuna dürüst cevaplar vermede isteksizlik vardır. Örneğin, bir hayır kurumuna bağış yapmak hakkında yorum yapmak için aşağıdaki soruları sorarsanız, güvenilmez yanıtlarla karşılaşabilirsiniz:

Soru 1: Çalışan çocukların toplumdaki diğer insanların desteğine ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz? Evet / Hayır

Soru 2: Çocuk işçiliği için ödeme yapmaya hazır mısınız? Evet / Hayır

Bundan kaçınmak için, anketinizi anonim olarak gerçekleştirin, böylece hedef kitleniz fikirlerini endişelenmeden dürüstçe ifade edebilir.

Anket Ayarları

Her çevrimiçi anket, amacınıza ve ihtiyaçlarınıza göre özel ayarlara sahip olabilir; Mantık ve puanın tanımlanmasından yanıt süresinin belirlenmesi gibi ayarlara kadar.

İlerleyen kısımda bu ayarlar hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz (online anketlerin çeşitli özelliklerine ayrıntılı bir giriş için, Porsline’ın destek videolarına gözatabilirsiniz):

1-Puan ve Mantık tanımlamak

Herhangi bir araştırmada mantığı tanımlamak, soru tasarımcısının geçerli sonuçlar toplamasına yardımcı olur. Her soruya mantık ve  ağırlık ekleyerek sorular arasındaki ilişkileri tanımlayarak anlamlı veriler elde edersiniz.

2- Anketin tamamlanmasının hedef toplulukla sınırlandırılması:

Bazen bir anket tasarımcısının belirli bir istatistiksel topluluktan yanıt alması çok önemlidir. Çünkü bu istatistiksel topluluğun özellikleri, araştırma değişkenlerinin bir parçasıdır. Ankete erişimi kısıtlayarak, yalnızca hedef topluluğun ankete girmesine ve anketi tamamlamasına izin verebilirsiniz.

— Porsline da, T.C kimlik numarası, personel numarası, öğrenci numarası, cep telefonu numarası veya e-postası gibi kimlik kodları ile kimlik doğrulama mümkündür. Bu özelliği, anketi anonimleştirmek için de kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, istatistik topluluğunuz arasında bir dizi sayıyı rastgele dağıtmak ve bu sayıları girerek onlardan anketinize veya araştırma ve değerlendirmenize katılmalarını istemek.—

3- Kitlenin mevcut verilerini kullanmak:

Daha önceki iletişim bilgilerinin size açık olduğu ve sonuçları analiz etmek için bu bilgilere ihtiyaç duyduğunuz anket ve araştıralarda, bu verileri anketinize iletmelisiniz. Bu amaçla, anketin başında yanıtlayana sorabilir veya her yanıtlayana özel bağlantılar gönderebilirsiniz.

— Porsline’ın Özel Değişkenler özelliğini kullanarak, hedef kitlenizden veya müşterilerinizden gelen mevcut verileri anketinize ekleyin ve bu bilgi ve değişkenlere göre özel bağlantılar oluşturun.—

4- Yinelenen cevapları belirleme ve ayırt etmek:

Birçok araştırmada ve organizasyonel, bilimsel veya akademik anketlerde, bir değişkenin veya özelliğin sıklığını incelemek, o anketi tasarlamanın ana hedeflerinden biridir. Bu nedenle, yinelenen yanıtların belirlenmesi, sonuçların hata oranını büyük ölçüde azaltabilir.

Anket tasarımcısı, tekrarlayan sorular ekleyerek veya soruların sırasını değiştirerek tekrarlayan yanıtları belirleyebilir.

— Ayrıca, Porsline’ın “Cihaz başına bir gönderim” veya “Spam olarak işaretle”yı etkinleştirerek yinelenen ve geçersiz yanıtları önleyin. —

Ankete mantık ve puan ekle

Online anket tasarımı ve sorularıyla ilgili 8 ipucu

Online anket kullanarak analiz etmek ve karar vermek için kaliteli veriler toplamak istiyorsanız, anket sorularını yazarken sık karşılaşılan bu 8 hatadan kaçının ve bu önerileri uygulayın.

1. Kısa bir online anket tasarlayın

Ankete cevap verenler genellikle yaklaşık 15 dakikadan sonra:

  1. Cevap vermeyi bırakmaya karar veriyorlar. Bu size sadece pahalıya mal olmaz, aynı zamanda cevapların kalitesini de sorgular.
  2. Verdikleri cevaplara odaklanmazlar. En kısa sürede anketin sonuna ulaşmak için cevapları rastgele seçerler.
  3. Sinirlenirler. Müşteri memnuniyetini veya sadakatini değerlendirmek istiyorsanız, online anketi uzatarak, aslında müşteri memnuniyetini ve sadakatini düşürmüş olursunuz.

2. Basit ve anlaşılır kelimeler kullanın

Bazı çalışmalarda, özellikle anketin kısmen başka bir dilden çevrildiği akademik araştırmalarda, anlamsız ve belirsiz ifadeler çok sayıda bulunur. Anketinize cevap verecek olanlar kim olursa olsun, basit ve anlaşılır bir dil kullanın. Gerektiğinde, terimlerden basit ve anlaşılır bir tanım sunmaya çalışın. Hedef topluluğunuz bu alanda uzmansa, detaylandırma yerine ayrıntılı ve dikkatli sorular yazmaya odaklanın.

3. Katılımcılara samimi bir şekilde hitap edin

Sorularınız, yanıtlayanların cevap verme konusunda yetersiz olduklarını hissetmelerine neden olmamalıdır. Katılımcının gerçekten duyulduğunu ve sınav sorusunu yanıtlamadığını hissettirmek için “sizce …?”, “… düşünüyor musunuz?” vb. gibi ifadeler kullanın!

Örneğin, yanıt veren kişi bir kuruluşun insan kaynakları müdürüyse ve insan kaynaklarının istenmeyen ve kötü performansı hakkında bir soru sormak istiyorsanız, “Çalışanlarınızın öğrenmeye vakti var mı?” diye sormanın yerine, “biz kuruluşlarda yaptığımız araştırmalar sonucu, mali kaynak eksikliği veya kuruluşun misyonundan kaynaklanan diğer öncelikler gibi nedenlerden dolayı personel eğitimine çok az önem verildiğine rastladık”, diye sormanız daha iyi ve doğru olur. Bu şekilde daha dürüst cevaplar alırsınız.

4. Bazı sorular için bir süre zarfı belirleyiniz

“İnternette ne kadar vakit geçiriyorsunuz?”, “Seyahat için ne kadar harcıyorsunuz?”. Bu tür sorularda, soru okuyucusunun size daha doğru bilgi vermesi için bir zaman dilimi belirlemeniz gerekiyor. İstediğiniz zaman dilimini, sorunun başında getirmek en iyisidir. “Geçtiğimiz hafta internette ne kadar zaman geçirdiniz?” veya “Son altı ayda seyahate ne kadar para harcadınız?”. Aklınızda belirli bir zaman dilimi yoksa, “genel olarak”, “genellikle” ve “toplamda” gibi kelimeler kullanın, ancak bu tür soruları yanıtlamanın zor olduğunu ve doğru veriler elde edemeyeceğinizi unutmayın.

5. Her soruda birden fazla konu sorgulamayın

Bu soruya dikkat edin: “Yöneticim iş konusunda bana danışıyor ve iş yerinde bana özgürlük tanıyor”. Eğer bu soruyu ceveplayan katılımcıya iş yerinde danışılıyorsa ancak hareket özgürlüğü tanınmıyorsa, katılımcı bu soruya nasıl yanıt vermelidir?

Bu durumlara “Double-barreled Questions” denir. Yani, bir soruda iki konu sorgulanır. Yukarıdaki örnekte, “Son altı ayda, süpervizörüm bana danıştı” ve “Son altı ayda, çalışma alanımda bana özgürlük verildi” soruları, daha doğru yanıtlar alacaktır. Bu sorularda zaman diliminin nasıl kullanıldığına dikkat edin.

6. Soruya olumlu ya da olumsuz bir anlam yüklemeyin

Bu soruya dikkat edin: “Geçtiğimiz hafta kafeye gitmek için ne kadar para kaybettiniz?”. Soru bağlamında kişisel görüş ve bakış açılarınızı uygulayarak, katılımcıyı zihinsel ve duygusal olarak etkileyeceksiniz ve bu soruların cevapları doğru olmayacaktır.

Bu durumlara “Loaded Questions” denir. Yani, sorunun olumlu veya olumsuz bir duygusal yükü vardır. Yukarıdaki örnekte, “Geçen hafta kafede ne kadar para harcadınız?” daha doğru bir soru olacaktır.

7. Soruların sıralamasının neden olduğu önyargılardan kaçının

Bir ankette, bu iki soru sırasıyla katılımcıdan soruldu: “Sizce, içerik pazarlama ne kadar önemlidir?” ve “Gelecek yılki programınızda içerik pazarlamasına ne kadar yatırım yapacaksınız?”. Eğer katılımcınız içerik pazarlamacılığının önemli olduğuna inanan birisi ise, bir sonraki soruda muhtemelen abartılmış bir rakam açıklayacak.

Bir önyargı örneği de, bir anketin başlangıcında cinsiyet, gelir vb. hakkında sorular sorulduğunda, oluşur. Örneğin, araştırmalar eğer bir matematik sınavının başlangıcında cinsiyet hakkında bir soru sorulursa, kızların bu soruyu bir sınavın sonunda sorulandan, daha kötü sonuçlar elde ettiklerini göstermiştir. Bu sorgulama tarzı, klişe hatası (Stereotype Threat) ile ilişkilidir. Soruların sırasından kaynaklanan önyargı, sonuçları ve analizlerini etkileyebilir. Bu gibi durumlarda, soruların veya seçeneklerin rastgele gösterimini kullanmanız ve demografik soruları anketin sonunda ifade etmeniz önerilir.

8. Genel sorular kullanmayın

Bu soruya dikkat edin: “Düşüncelerinizi ürünümüz hakkında bildirin.” Katılımcı bu soruyla karşılaştığında, ürünün hangi kısmı hakkında yorum yapmalı? Kalite? Fiyat? Satın almaya değer mi? Satış sonrası servis mi?

Toplanan bilgileri geliştirme amacıyla kullanmak istiyorsanız, sorularınızı dikkatlice yazmalısınız. Online anketiniz ve ölçümünüz için belirlediğiniz hedefler doğrultusunda ürünün hangi yönlerini geliştirmek istiyorsunuz? Tüm yönleri geliştirmek için bilgi toplamak istiyorsanız, her bölüm için ayrı bir soru tasarlayın ve katılımcıya odaklanmasına izin verin.

Online anket sorularının yazılım şekli, veri toplama hedeflerinize ulaşmada çok önemli bir adımdır. Anket sorularını yazdıktan sonra birkaç katılımcıyla birlikte incelemeniz iyi olur.

Son Söz

Biraz özenle ve doğru araçları kullanarak anlaşılır, kısa, kullanıcı dostu ve standart anketler tasarlamak, kendiniz ve başkaları için zamandan ve paradan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Porsline online anket yazılımı ile bu yolu kolayca takip edin. Porsline da:

  • Çeşitli sorular tasarlayın; Metinsel ve çoktan seçmeli sorulardan değerlendirme, sayısal ve derecelendirme sorulara kadar.
  • Sorular üzerine mantık tanımlayın ve bunlara göre puanlayın.
  • Kişilerin önceki bilgilerini ankete aktarın ve sonuçların analizini anlamlı ve basit hale getirin.
  • Anketi API veya web kancası aracılığıyla veritabanınıza bağlayın ve sonuçları sunucularınızda saklayın.
  • Anket şablonunu en sevdiğiniz renk ve görselle tasarlayın. Logonuzu görüntüleyin veya bir arka plan resmi seçin.
  • Her yanıtlayıcıdan birden fazla yanıt almayı önleyin. Yinelenen yanıtları belirleme veya ankete yanıt süresini belirli bir aralıkla sınırlama özelliğini etkinleştirin.
  • Anketi e-posta, SMS ve sosyal medya aracılığıyla dağıtın.
  • Anlık sonuçları ve grafikleri görüntüleyin ve filtreler ve mantık uygulayarak gelişmiş raporlar alın.

Anket Tasarımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölümde anket tasarımı hakkındaki daha fazla soruyu cevaplayacağız.

Nasıl ücretsiz bir online anket oluşturabilirim?

Hiç bir zorluk olmak sızın Porsline‘da üye olup ücretsiz hesap özelliklerinden yararlanıp anket ve formunuzu oluşturabilirsiniz.

Nasıl anket sorusu oluşturabilirim?

Anket sorularını tasarlarken bazı şeyleri göz önunde bulundurmalısınız:

  1. Net ve açıklayıcı sorular sorun
  2. Mümkün oldukça gereksiz ve ihtiyacınız olmayan sorular sormayın
  3. Sorunuzu sormak için en doğru soru tipini seçin
  4. Sorularınıza açıklama ekleyin ki yanıtlayıcılarınız daha iyi konuyu anlayabilsinler

Ve isterseniz Porsline anket şablonlarını kullanarak soruları inceleyebilirsiniz.

Anketi nasıl tasarlarım?

Porsline’da anket tasarlamak bir hayli kolay dır; Yapmanız gereken tek şey araştırma ve hedef kitlenizi tanımlamak ve soru sormaya başlamaktır. İşinizi daha da kolaylaştırmak istiyorsanız bizim hazırladığımız anket şablonlarını kullanıp hatta sorularında değişiklil yapabilirsiniz veya kendiniz 0’dan anketinizin sorularını tasarlayıp kolay bir sürükle birak ile istediğiniz anketi oluşturabilirsiniz.

Anket nedir ne için kullanılır?

Anket birkaç sorudan oluşan bir soru cevap formatıdır ki farklı hedefler için oluşturulur. Mesela bir üniversite projesi için veya şirketlerin insan kaynakları bölümünde işe alımdan çalışan memnuniyetine kadar, hatta pazar araştırması vs. kısımlarda anket kullanılır.