Online Anket Tasarlamadaki 7 Yaygın Hata Ve önleme Yöntemleri
  • Nisan 27, 2024

Online anket tasarlamadaki 7 yaygın hata ve önleme yöntemleri

Yirmi yıl öncesine kadar kağıt anketler her türlü pazar araştırması için en kolay yöntemdi; online anketler farklı bir kolaylık anlamı sunana kadar. Online anket oluşturma yazılımı ile birçok anket hazırlandı ve yeni ekonomi bu yeni ağ geçidini iyi değerlendirerek başarıya ulaştı.

Bir süre sonra anketlerden bazılarının akıl almaz geri dönüşler aldığı, bazılarının ise beklentilerin aksine istenilen sonuca götürmediği ortaya çıktı. Görünüşe göre göz önünde olmayan kör noktalar da vardı.

Online anket tasarlamadaki yaygın hatalar, yanıt oranında azalma veya düşük kaliteli veri toplama ile sonuçlanır. Online anket tasarlamadaki 7 yaygın hata bunlardır:

anket tasarımında 7 hata

1. Çevrimiçi formun ve anketin kişiselleştirilmemesi

online anket sorularının kişiselleştirilmemesi

Kuruluşlar, e-posta pazarlaması, web sitesi tasarımı ve daha pek çok şeyi kişiselleştirmek ve etkileşimde bulunmak için çok zaman ve kaynak harcıyorlar. Ancak, çevrimiçi formların ve anketlerin de müşteri ve hedef kitle için bir temas noktası olduğunu unutmayın. Form ve anketin kişiselleştirilmesi katılımcılara hitap ederken aynı zamanda onları cezp eder, yanıt oranını artırır ve kaliteli veriler toplanmasını sağlar. Bu hata Porsline’da, bir online form oluşturma sistemi olarak kolayca önlenebilir.

Bu hatayı önlemenin yolu:

  • Önceki cevapların yönlendirme (Piping) seçeneğini ve özel değişkenlerin değerlerini kullanın ve katılımcılara ister karşılama sayfasında, ister soru metninde veya isterseniz teşekkür sayfasında, onların ismi ile hitap edin.

  • Kaydedilen cevaplara dayanarak, ilgili soruları akıllıca görüntülemek için “Mantık ekleme” özelliğini kullanın. Böylece, her katılımcı tüm soruları incelemek ve ilgisiz soruları manuel olarak reddetmek yerine yalnızca ilgili bölümleri görür ve kolayca yanıtlar.

2. Anketin sıkıcı renkleri ve tasarımı

anket tasarımı ve rengi

Çevrimiçi anket tasarlayanların en büyük hatalarından biri, anketi görsel olarak çekici hale getirmek için zaman ayırmadıklarıdır.

Bu hatayı önlemenin yolu:

  • Porsline’da her soru için uygun simge, resim veya videoyu kullanın. Görselleştirmenin doğru olup olmadığından emin değilseniz, ilk olarak Porsline’daki tasarlanmış anketlerden bazılarına bakmanız daha iyi olabilir.

  • Porsline’daki tasarım aracı ile anketinize veya çevrimiçi formunuza bir logo veya arka plan resmi ekleyin ve hazır temaları kullanın.

3. Online ankette çok fazla soru olması

Ankette fazla soru

Bir ankette çok soru sorarak, ankete katılanların cevaplamayı bırakmalarına veya soruları yeterli dikkat göstermeden düşük doğrulukla yanıtlamalarına neden olur. Dolayısıyla, sadece verilen yanıt oranın azalmasıyla kalmayacak, aynı zamanda toplanan verilerin kalitesi de düşecektir.

Bu hatayı önlemenin yolu:

  • Minimum soru sayısını ankete veya forma ekleyin, şöyle ki anket 10 dakikadan daha kısa sürede tamamlanabilsin. Sorular 5 dakikadan daha kısa sürede cevaplanabilirse, elde edilen yanıt oranı çarpıcı bir şekilde artacaktır.
  • Mümkün olduğu sürece, soru türlerini ve ölçüm ölçeklerini değiştirmeyin, böylece katılımcıların her soru için önceden yeni kılavuzlar okumasına gerek kalmaz.

4. Yanlış ve alakasız soru tipi kullanımı

ankette yalnış soru tipi kullanımı

Yanlış soru tipi hem katılımcının kafasının karışmasına sebebiyet verir, hem de toplanan verilerin kalitesini düşürür. Bu yaygın hatada, örneğin, çoktan seçmeli sorular kullanmak yerine, sıralama soru kullanılır veya tam tersi, sayısal soru kullanmak yerine, metinsel soru kullanılır.

Bu hatayı önlemenin yolu:

  • Aceleci olmayın ve çeşitli sorular seçmek için daha fazla zaman harcayın.
  • Porsline’nın hazır anket örneklerini kullanın.

Anketi aktif hale getirmeden ve göndermeden önce, onu bazı kişilerle test edin. Soruları dostlarınız veya iş arkadaşlarınızla en az bir kez kontrol edin. Dilediğiniz takdirde oluşturduğunuz anketin bağlantısını, size rehberlik etmesi ve yardımcı olması için Porsline’ın destek ekibine gönderin.

5. Cevaplanmasının zorunlu olduğu çok fazla soru olması

anket cevaplanmasının zorunlu olduğu

Porsline’da bir anket tasarımcısı olarak sizin için, her sorunun cevaplanmasını zorunlu kılmak sadece bir tıklama ile mümkün, ancak çok sayıda zorunlu soru, cevaplamanın sona ermesine ve online anketin terk edilmesine yol açar.

Bu hatayı önlemenin yolu:

  • Anketin amacına bağlı olarak her soruyu yanıtlamanın zorunlu olduğunu mu, yoksa sadece bu sorunun cevabını da bilmeniz iyi mi olur diye düşünün. İkinci durumlarda, cevaplamayı zorunlu yapmaktan kaçının.

  • Çoktan seçmeli ve spektral sorularda, bir fikrim yok, başka veya kullanmıyorum gibi seçenekler de koyun, böylece katılımcılar sizin düşünmediğiniz ama ileriye dönük cevaplar için de seçenekleri görecektir.

6. Anketi cevaplandıktan sonra katılımcılar kendi haline bırakılıyor!

yanıtlayıcını kend haline bırakmak

Anketin yanıt oranı en önemli ve en değerli faktördür; Ancak ikinci en önemli faktör, müşteriyle online anket nedeniyle açılan etkileşimli pencereden en iyi şekilde yararlanmaktır. Katılımcılar ve müşteriler anket sorularını cevapladıktan sonra ne yapıyorsunuz? Onları normal bir teşekkür ile bırakıyor musunuz?

Bu hatayı önlemenin yolu:

  • Teşekkür sayfasını özelleştirerek müşteriyi anket bittikten sonra istediğiniz sayfaya yönlendirin. Bu sayfa yeni bir ürün tanıtımı, önümüzdeki günlerde yapılacak olan bir etkinlik veya özel indirimler sayfası olabilir.

  • Bir sergi, seminer veya etkinlik sırasında online bir anket kullandığınız durumlarda, katılımcıyı anketin sonunda raporlar ve etkinlikler sayfasına yönlendirmeniz en iyisidir veya bir sonraki katılımcı için online anketi otomatik olarak yeniden yüklenmek üzere ayarlayın.

 

7. Gereksiz bilgi talebi

ankette gereksiz bilgi talebi

Online anketinizin yanıtlama süresini kısaltmak ve anket soru sayısını azaltmak istiyorsanız, bunun için en iyi yollardan biri gereksiz sorular sormaktan kaçınmanızdır; özellikle de bilgi sahibi olduğunuz soruları yeniden sormayın. Müşterinin adı, iletişim bilgileri, alışveriş tarihleri ve siparişler gibi bilgiler vb.

Bu hatayı önlemenin yolu:

  • “Özel değişkenler” özelliği ile elinizde olan bilgileri ankette kullanın. Özel değişkenlerin nasıl çalıştığını öğrenmek için bu videoyu izleyin.
  • Farklı veri tabanlarını kolayca entegre etmek için Porsline’ın API’sini kullanın.

Burada belirtilen tavsiyeleri uygulamak, Porsline’da oluşturduğunuz çevrimiçi form ve online anketlerden en iyi şekilde yararlanmanıza ve yeterli kalitede veri toplamanıza yardımcı olacaktır.