Doğru Anket Tasarımı Nasıl Yanıtlarınızı Etkiler? - Porsline Blog
  • Temmuz 27, 2024

Doğru anket tasarımı nasıl yanıtlarınızı etkiler?

Doğru form ve anket tasarımı, yanıtlayanların soruları daha iyi anlamalarına yardımcı olur. aksine, eğer anket kötü tasarlanmış veya uygunsuz ise, anket soruları tam olarak anlaşılamaz. Bu durumlarda hem cevaplama oranı düşer hem de anket sonucunun geçerliliği sorgulanmalıdır, Dolayısıyla, bir anket tasarımcısı olarak göreviniz, yanıtlayanın soruları okumasını mümkün olduğunca kolaylaştırmaktır. Anketin okunabilirliğini artırmanın yollarından biri de ilkeli tasarım ve içindeki resimlerin ve renklerin doğru kullanımıdır. 

Bu makalede, porsline kullanıcı panelinde yeni bir tasarım aşamasını başlatırken, görsel olarak çekici ve güvenilirliğini artırmaya yardımcı olan daha okunabilir ve ilkeli anketleri nasıl tasarlayacağınızı öğretiyoruz.

Anketin görsel tasarımı neden önemlidir?

İnternette biraz araştırma yapmakla bir anketin resimlerinin, renklerinin ve genel şeklinin önemi hakkında konuşan ve izleyici üzerindeki duygusal etkisini inceleyen çok sayıda akademik makale bulacaksınız.

İlgili grafik öğeler ve diğer hoş görseller ankete yanıt oranını yükseltir ve yanıt verirken kullanıcı odağını artırarak anketin geçerliliğinin daha yüksek olduğunu sağlar.

Hedef kitlenizi kendi yolunuza getirmeye çalışıyorsanız, anketinize uygun tasarımı oluşturmak daha iyidir.

Araştırmalar, hasta bir kişinin resmini içeren anketlerde, insanların genellikle sağlıklarını daha iyi değerlendirdiklerini göstermiştir; Ancak anketa sağlıklı bir kişinin resmi yerleştirildiğinde, katılımcılar kendilerine daha olumsuz bir bakış açısıyla yanıt verirler.

Kalabalık tasarım kullanıldığında, kötü renkler kullanıcının odağını kaybetmesine ve sorularla temasını kaybetmesine neden olabilir. Öte yandan, nötr renkler kullanmak ve bunu markanın görsel kimliği ile birleştirmek, tarafsız bir ankete sahip olmanıza ve yanıtlayanın odaklanmasına yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki resimde, yanlış renk ve arka plan görüntüsünü seçerek odak ve okunabilirliği azaltan bir anketin örneğini görebilirsiniz.Anket tasarımı

 

Size tavsiyemiz markanızdan farklı metinler, görsel unsurlar ve tonlar seçerek yanıtlayanların kafasını karıştırmamak ve anketinizin sonucunda önyargı ve hataya neden olmamaktır.

Anketin tasarımındaki ana unsurlar

Bu elemanların yardımıyla ve bunları doğru kullanarak her türlü hata ve yanlışlığı önleyebilirsiniz.

Porsline, yeni  tasarım editörü ile anketiniz için , çeşitli renkler kullanma, kişisel logo ve farklı şablonlar kullanma imkanı sağladı. Bu özellik  daha iyi ve hatasız bir tasarıma sahip olabilmeniz için size yardımcı olacaktır. 

  1. Anket rengi

Markanızla alakalı doğru rengi kullanın. Şimdiye kadar anketinizi ayırt etmek için renklerden yararlanmadıysanız, anketinizde daha iyi sonuçlar elde etmek için bazı renk özelliklerini kullanma zamanı gelmiştir.Doğru rengi seçmek için, o rengin duygusal etkisini göz önünde 

bulundurmanız lazım. Hedef kitlenizin bu renkle iyi iletişim kurduğundan emin olun.

Bu rengi seçerek hedef kitlenizde özel bir his yaratmak mı yoksa tarafsız kalmak mı istediğinizi kendinize sorun. Ardından cevabınıza uygun bir renk seçin.

Don DIllman‘ın araştırması, mavi ve sarının doğru kullanımının, siyah ve beyaza göre anketın yanıt oranını artırdığını göstermiştir. Ancak genel olarak, yüksek kontrastlı renkler kullanmanın renk seçmekten daha önemli olduğunu söylüyor.

Grafiklerde yaygın olarak kullanılan renk çemberine bağlı olarak, her renk farklı ve bir çok tonajdan oluşur. Ancak her bir renkten alınan genel his şu şekilde yorumlanabilir:

Kırmızı: Güçlü ve baskın bir renktir. Ankette kırmızı renk kullanması, kullanıcının dikkatini çekebilir; ama sınırsız kullanması kafa karışıklığa ve kızgınlığa sebeb olur. Uluslararası dilinde bu renk “DUR” demekdır. Bu renk tüm ankette bulunmak için iyi bir seçim olmasada bazı cümlelerde veya resimlerde kullanması tavsiye olunur. 

Mavi: Mavının bir anket için doğru renk olmasını düşünebilirsiniz, ama bu rengin farklı tonları farklı sonuçlara sebep olabilir. Anketlerde bu rengi kullanmak, guven, netlik veya saflık hissini karşı tarafa geçirebilir; ama aynı anda uzgunliğin de göstergesi olabiliyor. Bu yuzden mavinin hangi tonunu seçdiğinze çok dikkat edin.

Sarı: Göz sarının dalgasını diğer renklerden daha erken yakalar, bilhas eğer mavi ile kullanıldığında.  Mesela taksi arabaları bu konuda iyi bir örnektir. Bu renk sıcaklık ve mutluluk hissinin göstergesidir; bu yuzden resmi evraklarda veya kurumsal anketler da kullanması doğru değildir.

Turuncu: Turuncu, kırmızı ile sarı arasında bir renk olduğundan her iki rengin hislerini karşı tarafa geçirebilir.  Bu renk kırmızının saldırgan etkisi olmadan gücünü ve sarının hafifliği olmadan sıcaklığını aktarabilir. Ancak bu rengi kullanmak biraz riskli görünüyor çünkü kullanıcılar ya ondan nefret ediyor ya da hoşlanıyor ve bir rengin bu kadar polaritesi onu stratejik olarak konumlandırıyor. Bizim önerimiz turuncunu sadece stratejik noktalarda kullanmanız dır.

Siyah: Hepimiz biliyoruz ki siyah negatif bir reng ve mutsuzluk göstergesidir ancak onu başka bir renkle doğru şekilde birleştirerek metnin okunabilirliği üzerinde çok iyi bir etkiye sahip olabilirsiniz. Siyah ve gold luks bir birleşimdir öte yandan siyah ve gri olgunluk hissini gösterebilir. 

Beyaz: Beyaz, siyahın karşi noktasi olarak temizlik, sağlik ve yaşam göstergesidir. Anketinizin arka planını beyaz bırakırsanız, modernlik ve sadelik hissini yansıtabilirsiniz.  

Mor: Mor genellikle krallığın sembolüdür ve lüks olma hissini yansıtır. Eğer mor daha çok kırmızı tonuyla olsa aşk ve samimiyet göstergesidir; bu yüzden sarı renk gibi resmi ve kurumsal anketlerde kullanılmamasını öneriyoruz. Ancak anket yanıtlayan ile güzel bir iletişim yapmak için doğru bir renk dir.

Yeşil: Yeşil ilkbahar, büyüme ve canlanma izlenimi yaratan bir renk dir. Anket tasarımında bu rengi kullanmak sağlam bir seçimdir, yeşilin bir kıskançlık duygusu da ifade edebileceğini aklınızda bulundurmalısınız. Bu yüzden bir nötr yeşil veya sade bir yeşil kullanmanız daha doğru dur.

Anket rengini nasıl seçelim?

Artık her rengin felsefesini bildiğinize göre, hala hangi renklerin birleştirilebileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Genel olarak, bu yöntemler anketin renklerini birleştirmek için kullanılabilir:

  • Renk çemberine bakin ve zıt renkleri seçin. Mesela  mavi ve sarı.
  • Renk çemberinde yanyana olan iki rengi seçin. Mesela yeşil ve sarı.
  • Renkleri ara bir kullanabilirsiniz. Mesela yeşil, sarı ve kırmız

2. Logo ve Branding

Kendi kurumunuz için bir anket oluşturmak istiyorsanız, tüm dediklerimizi çöpe atın. Kendinizi göstermenin en iyi yolu kurumunuzun rengi ve logosunu kullanmak olacaktır. Ancak unutmayın ki bu renkleri kullanmak yaıtlayanların kafalarını karıştırmaya sebep olmaması lazım.

Porsline da, kurumunuzun rengini aynen anketlerinize ekleyip ve logonuzu da arka planda kullanabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, bazı anketlerde kurumsal logoların ve renklerin kullanılmasının önyargı ve bozulmaya neden olabileceği dir. Eğer anketinizde rakipleriniz hakkında doğru bilgi almak istiyorsanız, kendi logonuzu kullanmamanız daha doğru olabilir.

3. Soru içermeyen bölümler

Şimdiye kadar anketin soru bölümlerini tasarladık; Ancak anketin sorusuz bölümlerinin tasarımının da diğer bölümler kadar önemli olduğunu bilmelisiniz. Sonraki ve önceki butonları, teşekkür sayfası, hoşgeldin sayfası ve diğer bölümler de önemlidir. 

Dan Dillman, “Karşılama sayfası, katılımcıların bir anketi yanıtlayıp yanıtlamamaya karar verdikleri yerdir” diyor.

Kitlenizi anketinize yanıt vermeye davet etmek istiyorsanız, onları samimi bir şekilde davet edin, hoşgeldin sayfası bunu yapmak için iyi bir yerdir. Ancak anketiniz kitlenize dostça bir his vermeyecekse, hoşgeldin sayfası tam olarak resmi ve kurumsal alması gereken yerdir.

Şimdi, çevrimiçi bir test tasarladığınızı ve katılımcılara yanlış cevapları göstermek istediğinizi varsayalım. Yanlış yanıtın nasıl gösterilmesi bile önemlidir. Bu cevapları yanlış bir şekilde katılımcıya göstermek, morallerini bozup ve sınava devam etmeme oranını yükseltebilir. Bu yüzden yanlış cevabı gösterirken, rengi ve doğru cevabın nasıl görüntüleneceği bile seçmek önemlidir. 

Nasıl Porsline da daha iyi anketler tasarlayalım?

Her türlü değişikliği yapmanıza izin veren doğru aracı seçmek işin önemli bir parçasıdır. Türkçe yazı tipini kullanamayacağınız, logonuzu anketinize koyamıyacağınız veya anketin rengini değiştiremiyeceğınız bir araç seçerseniz,  yanıtlayanların büyük bir kısmını kesinlikle kaybedersiniz veya uygunsuz cevaplar alırsınız. 

Porsline, tasarım bölümünün yeni aşamasında olağanüstü anketler tasarlayabileceğiniz ve eksiksiz ve geçerli yanıtlar alabileceğiniz benzersiz özellikler sağlıyor.

Porsline tasarım aracıyla çalışmak için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir:

Porsline panelinden anketinizi oluşturduktan sonra tasarım bölümüne geçin. Bu bölümde iki kısımla karşılaşacaksınız, eğer “Anketiniz için bir tema seçin” kısma geçersiniz anketinizin farklı kısımlarının renklerini seçebilirsiniz. Eğer “Arka plan resminizi yükleyin” kısmına tıklarsanız, logo, marka ve arka plan ayarları size gösterilecek. 

Porsline tasarım bolumu

 

“Anketiniz için bir tema seçin” bölümünde üç seçenekle karşılaşacaksınız. “Temalar” bölümünde sizler için önceden bir dizi tema ve şablon hazırladık, anketinizin türüne ve renklerin hedef kitleniz üzerindeki etkisine bağlı olarak daha uygun olan temayı seçebilirsiniz.

Anket nasıl tasarlanır

 

Özelleştirme bölümünde, istediğiniz veya kurumsal renk kombinasyonunuzu uygulayabilir ve istediğiniz renk kodunu girerek anketin farklı bölümlerini oluşturmak için kendi renklerinizi kullanabilirsiniz. Bu bölümde sorunun, yanıtlarin, butonun ve arka plan renklerini bile seçebilirsiniz. Bu şekilde, tüm faktörlerine dikkat eden kişiselleştirilmiş bir anketiniz olur.

Anketlarde özel tema

Üçüncü sekmede, renklerinizi kaydedebilir ve bir sonraki anketiniz için aynı renkleri kullanabilirsiniz. Bu şekilde, sonraki anketleri tasarlarken zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

özel anket tasarımları

 

Tasarım bölümüne geri dönüp “Arka plan resminizi yükleyin ” kısmını seçerek arka plan fotoğrafı ile ilgili ayarları seçebilirsiniz.

Bu bölüme bir logo veya başka bir resim koya bileceksiniz. Ayrıca pozisyonunu ve şeffaflığını da belirtebilirsiniz.

anket tasarımında logo eklemek

Sonuç

Anketlerin ve çevrimiçi formların oluşturulmasında anahtar tasarım öğelerinin doğru kullanımı, bunlardan elde edilen sonuçların geçerliliğini artırmaya yardımcı olur.

Son birkaç öneri olarak, anketlerinizde güçlü renkler kullanmamanızı, anketinizin okunabilirliğini artırmak için yüksek kontrastlı veya zıt renkler kullanmanızı öneririz.

Anketi hazırlarken, kitleniz üzerinde daha iyi bir etki yaratmak ve güvenilir yanıtlar almak için porsline gibi doğru ve eksiksiz araçları kullanın.

Unutmayın, tasarım anket oluşturmanın yarısıdır ve sadece doğru bir tasarımla metinler kendilerini düzgün bir şekilde gösterirler.

Anket tasarım konusunda veya herhangi bir konuda yardıma ihtiyacınız olursa, buradan bize ulaşabilirsiniz.