Online Anketlerde Yanıtlama Oranını Artırmak Için 4 Teknik - Porsline Blog
  • Nisan 26, 2024

Online anketlerde yanıtlama oranını artırmak için 4 teknik

Anketi yanıtlaması için uygun kişileri bulmak, birçok araştırmacı ve analist için en zor adımlardan biridir. Birçok araştırmacı, doğru sonuca ulaşmak için nasıl hedefe yönelik sorular tasarlanacağını çok iyi bilir, ancak düşük yanıtlama oranı nedeniyle zorluklar ile karşılaşır. Yanıtlayanların sayısı standarda ulaşmadıkça, araştırma ve anket sonuçları geçerli olmayacaktır.

İnsanlar anket yanıtlama oranını artırmak için farklı yöntemler seçiyorlar, ancak bu makalede, hedef topluluğunuzu yanıtlamaya teşvik etmek adına kullanabileceğiniz 10 önemli noktayı size öğreteceğiz.

Yanıtlama oranı nedir?

Yanıtlama oranı, tamamlanan anket sayısının yayınlanan toplam anket sayısına göre olan oranını ifade eder. Örneğin, deneme numuneniz bir hedef topluluğun 100 üyesinden oluşuyorsa ve bu üyelerden 40’ı ankete yanıt veriyorsa, yanıtlama oranı %40 olacaktır.

Bu oranın standart seviyesi, çeşitli çalışmalar için farklıdır; Örneğin istatistikler, çevrimiçi bir ankette, soru yanıtlama oranının %30’a ulaştığında, sonuçların geçerli olabileceğini ve sonuçlar üzerinden tüm topluluğa genelleme yapılabileceğini göstermektedir; Yüz yüze araştırmalarda bu yüzde daha yüksek olmalıdır. Bu orana ek olarak hata marjı denen bir kavram daha değerlendirilir.

Hata marjı, yüzde kaç hata yüzdesini göz önünde bulundurarak, deneme numunesi sonucunu tüm topluluğa genelleme yapabileceğinizi size gösterir. Örneğin, anketinizin yanıtlanma oranı %35 ise ve %4’lük bir hata marjı oranı hesapladıysanız, büyük olasılıkla, bir bütün olarak hedef popülasyondaki konuyla ilgili gerçek istatistikler %31 ile %43 arasındadır.

Soruların yanıtlanma oranı ne kadar yüksek olursa, anketinize o kadar fazla kişi katılmış demektir. Bu nedenle, daha çeşitli verileriniz olacak, elde ettiğiniz sonuç gerçeğe daha yakın ve hata marjı oranı daha düşük olacaktır.

Araştırmada yanıtlama oranının öneminin nedenleri

Bu oranı tanımlayarak, oranın artmasının ankete ve nihai sonuca olan faydalarını anladınız. Aşağıda, araştırmalarda yüksek yanıtlama oranının öneminin en mühim nedenlerini paylaşacağız.

  • Elde edilen verilerin çeşitliliği
  • Ankette daha doğru sonuçlar elde edilmesi
  • Hata marjı yüzdesinin azalması
  • Araştırma sonuçlarının doğruluk olasılığının artması
  • Veri kalitesinin artması
  • Farklı özelliklere sahip hedef popülasyon üyelerinin incelenmesi

Yukarıdakiler bu konunun öneminin genel nedenleridir; Yanıtlama oranının önemi, araştırmanızın türüne ve konusuna da bağlıdır.

Yanıtlama oranını yükseltmenin 10 yöntemi

Hedef popülasyonun üyelerini anketinizi yanıtlamaya teşvik etmenin bazı yollarını size yardımcı olması için paylaşacağız. Öncelikle, anket hazırlama standartlarına uyduğunuzu ve anketi doğru kişilere sunduğunuzu varsayıyoruz. Bunlar, yanıtlama oranını arttırma tekniklerinin sonuç vermesi için ön koşullarıdır.

Örneğin, anketiniz online ticaret ile ilgiliyse, ama siz anketi teknolojiyi çok fazla kullanmayan kişilere gönderdiyseniz, numuneyi yanlış seçmişsiniz demektir ve tüm teknikleri kullansanız bile, yine de istediğiniz sonucu elde edemeyeceksiniz.

Yanıtlama oranını yükseltmenin 10 yöntemi

  1. Davetiye gönderin

Bazı insanlar, hedef popülasyonun üyelerinin bulunduğu gruplara anket bağlantısını göndererek soruları yanıtlamalarını istiyor. Bazıları ise anket bağlantısını bir davetiye aracılığıyla e-postaya veya kullanıcıların diğer sosyal medya hesaplarına gönderiyor. Bu yöntemlerin her birinin avantajları ve dezavantajları vardır.

Genel olarak, insanların doğrudan davet edildikleri bir ankete katılma olasılıkları daha yüksektir. Ankete katılmaları için hedef popülasyondaki farklı gruplara kişiselleştirilmiş davetiyeler göndermek daha iyidir. Bu durumda kullanıcı katılım olasılığı artacak ve anket yanıtlama oranında bir artış yaşayacaksınız.

  1. Anket için bir hoş geldin sayfası oluşturun

Hedef kitlenizin bağlantıya tıkladıktan sonra başlangıç sayfasına yönlendirilmesi daha doğru olacaktır. Başlangıç, katılımcının onu incelemeye zaman harcamak istemeyeceği kadar uzun veya katılımcıya hiçbir bir bilgi vermeyecek kadar kısa olmamalıdır. Başlangıç bölümünde, katılımcı anketinizi yanıtlayarak hangi sonuca ulaşacağını ve ne elde edeceğini anlamalıdır.

Karşılama sayfasında anketin konusunu ve amacını anlatın. Katılımcıların belirli bir amaçla bir anketi yanıtladıkları zaman, anketi tamamlama olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve yanıtlama oranının arttığını unutmayın. Başlangıç bölümünü, katılımcının muhatap olduğunuz tek kişi olduğu ve onunla yüz yüze konuşuyor ve ankete katılmasını istiyormuşsunuz gibi yazın. İnsanlar robotlar tarafından hazırlanmış anketlere katılma konusunda isteksizdir. Ancak bir insan tarafından fikirleri sorulduğunda, düşünceleri hakkında konuşur ve sorulara cevap verirler.

  1. Katma değer oluşturun

Katılımcılar, sorularınızı yanıtlayarak size katma değer sağlar, bu nedenle sizin de onlara bir değer kazandırmanız gerekir. Katma değer türünün seçimi, hedef topluluğa ve anket türüne bağlıdır. Anketin sonucu katılımcılar için faydalı olacaksa, nihai sonucu ve araştırma verilerini sonuç olarak onlara sunabilirsiniz.

Ayrıca, katılımcılara anketin teşekkür sayfasının altında katılımları ve soruları yanıtladıkları için teşekkür edebilir ve kısa teşekkür yazısına ek olarak, katma değer sağlamak adına katılımcılar için işlevsel olacak bir ürün veya platform için indirim kodu verebilirsiniz.

Örneğin, İran toplumunda belirli bir mesleğin geliri hakkında tasarlanmış bir anket düşünün. Bu ankette, bu meslek grubunda çalışan kişiler gelirleriyle ilgili soruları yanıtlıyor ve sonuç olarak bu mesleğin İran’da ortalama gelirinin ne kadar olduğu tespit ediliyor. Bu bilgiler, anketi yanıtlayan hedef popülasyon için de faydalı olacaktır. Onlar bu anketin sonucu sayesinde ne kadar kazanmaları gerektiğini ve bunu nasıl artırabileceklerini öğrenecekler. Bu, anket tasarımcısının katılımcılar için yarattığı katma değerdir ve bu sayede araştırmadaki yanıtlama oranını artırabilir.

  1. Anket için mantık tanımlayın

Anket, katılımcının verdiği yanıtlara göre ilerlemelidir. Örneğin, online alışverişle ilgili bir anket yaptığınızı varsayalım. Birinci soru, katılımcının online alışveriş yapıp yapmadığıdır. Cevap evet ise, bu konuyla ilgili daha fazla soru sorabilir ve son olarak hedef kitlenizin en çok hangi mağazalardan online alışveriş yaptığını öğrenebilirsiniz. Öte yandan, cevap hayır ise, soruları katılımcının neden online alışveriş yapmadığı ve alışveriş için kullandığı diğer yöntemlere doğru yönlendirmelisiniz. Katılımcının görüşüne ilişkin sorular sormak çok önemlidir.

Böyle bir işlemi gerçekleştirmek için kullanırken ankette mantık tanımlamanız yeterli olacaktır. Örneğin ilk sorunun cevabı evet ise, katılımcıya ikinci soru sorulmalıdır. Ancak ilk sorunun cevabı hayır ise, koşul yerine getirilecek ve kullanıcı beşinci soruya yönlendirilecek ve birinci soruya verilen olumlu yanıtla ilgili olan ikinci, üçüncü ve dördüncü sorular katılımcıya sorulmayacaktır.

  1. İçerik üretin

Çoğu anket yalnızca soru ve cevaptan ibarettir ve en iyi ihtimalle kısa bir başlangıç bölümü de içerir. Birçok insan anket içeriği üretmek için zaman ayırmıyor. İçerik üreterek ankette katılımcı ile samimi bir iletişim kurabilirsiniz. Örneğin, kendinizi kısaca tanıtabilir ve anketin konusuna olan ilginizden bahsedebilirsiniz veya anketin görsel efektlerine dikkat etmenin ve ilginç sorular tasarlamanın yanı sıra katılımcılara bilgiler ve görsel içerikler sunabilirsiniz. İçerik üretimi de hedef kitleniz için üretebileceğiniz katma değerlerden biridir. Katılımcılar için anketin çekiciliği, yanıtlama oranındaki artışla doğrudan ilişkilidir.

  1. Anket yapmayın, test edin

İnsanlar genellikle “ankete katılın” cümlesine iyi yaklaşmazlar. Ankete katılarak zamanlarını boşa harcadıklarını ve bunun onlara bir şey kazandırmayacağını düşünürler. Öte yandan, insanlardan bir teste girmelerini istediğinizde, büyük olasılıkla bağlantının üzerine tıklayacaklardır.

Kullanıcılar genellikle bir testin bilimselliğini umursamazlar ve daha çok eğlence için katılırlar. Biraz yaratıcılıkla, anketinizi kullanıcıların puan kazanabileceği ve sonuç elde edebileceği bir teste dönüştürebilirsiniz.

Örneğin, insanların birebir iş yerlerinde çalışma veya uzaktan çalışma istekleri ile ilgili tasarlanmış bir anket düşünün. Anket tasarımcısı soruları daha yaratıcı bir şekilde tasarlayabilir ve insanlardan “Sizin için en uygun çalışma pozisyonu hangisi?” adlı bir teste katılmalarını isteyebilir. Sorular bittiğinde, katılımcının uzaktan çalışma için daha uygun olup olmadığı veya iş yerinde birebir daha iyi performans gösterip göstermediği hakkında bir sonuç sunabilir.

  1. Kullanıcıların gizliliğine saygı gösterin

Kullanıcıların çeşitli anketleri yarıda bırakmalarının nedenlerinden biri, güvensizlik duygusu ve kişisel alanlarının mahremiyetinin ihlal edilmesidir. Genel sorular sormanız gerekir. İnsanlara konu gereğince kişisel sorular soracaksanız, gizliliklerinin korunması için uygun stratejiler düşünmeniz gerekir.

Örneğin, yanıtların anonim olarak saklandığını vurgulayabilir veya özel soruların isteğe bağlı olarak yanıtlanabileceğini belirtebilirsiniz. Ayrıca, anketinizin ayarlar bölümünde, kullanıcıların kimliklerini gizleme olasılığını kullanarak, özelliklerinin size gösterilmemesini sağlayabilirsiniz. Bu tuşu kullanarak hedef kitlenizin güvenini kazanabilirsiniz.

  1. Anketin yanıtlanmasının önündeki engelleri ortadan kaldırın

Kullanıcı ikna olup, anket bağlantısının üzerine tıkladığında, anketi yanıtlanasının önünde hiçbir engel olmamalıdır. Sorulara en kısa sürede ulaşabilmeli ve çok kolay bir şekilde cevaplayabilmelidir. Porsline kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bu platform tepkisel olarak tasarlanmış, güçlü bir destek ekibine ve basit bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Bu nedenle, katılımcılarınız anketi zaman kaybetmeden yanıtlayabilir.

  1. Takip edin ve tekrar iletişim kurun

Bazen bir kullanıcı anketinize katılmaya karar verir, ancak zamanı yoktur ve yanıtlamayı erteler. Zamanla, başka meşgaleler aklını meşgul eder ve ankete katılmak önceliklerinden biri olmadığı için anketi tamamen unutur. Bu basit unutkanlık yanıtlama oranını düşürür ve takip ederek ve tekrar hatırlatma yaparak engellenmelidir.

İstatistikler, takip etmenin bir kişinin ankete katılma şansını %58 artırdığını gösteriyor. Tek yapmanız gereken, ankete katılmayan kullanıcılara belirlenen süre aralığı içinde üç kez mesaj göndermek. Ancak, ankete katılmak istemeyen kullanıcıları filtrelemek için mesajlarınıza aboneliği iptal etme seçeneğini ekleyin.

  1. Kullanıcıları teşvik edin

Katılımcılarınız ankete katılarak harcadıkları zaman için ödüllendirilirse, ödüller muhtemel ve çekiliş bazında olsa bile yanıtlama oranı artacaktır. İstatistikler, finansal ödüllerin anketi tamamlama olasılığını %19 ve finansal olmayan ödüllerin %8 artırdığını göstermektedir.

Ankete katılmak için fazla maliyetli ödüller belirlemenize gerek yok; Basit promosyon hediyeleri, katılımcılarınız için yararlı web siteleri aboneliği veya ürününüzün ücretsiz denemesi, sunabileceğiniz en iyi ödüllerdir. Bazı durumlarda bir anketin sonucu bile katılımcılar için iyi bir ödül olabilir. Bir ödül belirlemek için katılımcılar için neyin değerli olduğunu öğrenin ve bunu ankete katılmaları amacıyla bir kazan-kazan durumuna dönüştürmek için kullanın.

Son söz

Bu makalede, anketi yanıtlama oranını artırma yöntemlerini inceledik. Bunları, kullanıcılar için daha ilginç anketler tasarlamak ve onları soruları eksiksiz olarak yanıtlamaya teşvik etmek için kullanabilirsiniz.

Bu teknikleri kullanmak ve kullanıcılar için ilginç anketler oluşturmak için, size bir anket tasarlamakta gerekli olan çeşitli imkanları sağlayacak bir araca ihtiyacınız var. Porsline sitesi, kullanıcılara çeşitli imkanlar sağlayan İran’daki en büyük anket tasarım platformudur. Porsline’ın hizmetleri ve kayıt hakkında daha fazla bilgi için sitenin ana sayfasını ziyaret edin.