Likert ölçeği Ve Kurumsal Anketlerde Uygulanması - Porsline Blog
  • Nisan 25, 2024

Likert ölçeği ve kurumsal anketlerde uygulanması

Bir konu hakkında başkalarının görüşlerini ve fikirlerini ölçmek için stratejiniz nedir? Örneğin, müşterilerin bir ürünü satın almalarından memnun olup olmadığını öğrenmek istediğinizde onlara ne tür sorular soruyorsunuz? Veya psikolojik anketler tasarladığınızda çalışanlarınızın bağlılığını ölçtüğünüzde, katılımcıların farklı ifadeler üzerindeki anlaşmazlığını veya anlaşmasını nasıl değerlendirirsiniz?

Evet/hayır sorularının bu tür anketler için uygun olmadığını ve yanıltıcı sonuçlara yol açabileceğini muhtemelen biliyorsunuzdur. Likert spektrum veya Likert ölçeğinin devreye girdiği yer burasıdır.

Likert ölçeği soruları, yanıtlayıcının derecelendirmesine, puanlamasına ve doğru bir görüş ifade etmesine izin veren sorulardır. Adını duymamış olsanız bile, bir anketi yanıtlama deneyiminiz varsa, bu tür sorularla karşılaşmanız mümkündür.

Anket yanıtlayıcısının Likert sorusunu yanıtlaması çok kolay olsa da, tasarımı karmaşıktır. Likert ölçeğini kullanmak için uygun koşullar nelerdir? Çoklu sayısal ölçekler, 3, 5, 7 gibi mi veya daha fazlasını mı seçmeliyim? Nötr sayısal bir ölçeğe mi veya orta bir seçeneğe mi ihtiyacınız var? Spektrum numaraları etiketlenmeli mi? Bunların hepsi Likert soruları tasarlamayı zorlaştırıyorlar.

Aşağıdaki makale tüm bu soruları cevaplayacaktır. Bu makalenin sonuna kadar bizimle kalın.

Likert ölçeği nedir?

Likert ölçeği, görüşleri, duyguları, yargıları ve genel olarak görünür olmayan ancak insanların davranışlarını etkileyen konuları ölçmek için kullanılır.

Likert soruları üçlü, beşli, yedili, ve hatta otuzlu soru seçeneklerine kadar tasarlanmıştır.

Bir müşteriye ambalaj siparişi ile ilgili memnuniyeti sorulduğunda, çok memnun, memnun, memnun olmayan veya çok memnun olmayan, hatta belirli bir görüşü (orta veya tarafsız bakış açısı) olabilir. Aslında, Likert soruları tüm izleyicilerin görüşlerini ifade etmesine izin verir.

Bu tür sorular, örgüt kültürünü şekillendirmede ve insan kaynaklarını yönetmede de oldukça yaygındır. Örneğin, çalışan nabız anketleri veya kurum üyelerinin anketleri, çalışma ortamı, yönetici ile ilişkileri vb. hakkında görüşlerini ister. Çalışanlar, beyanlarınıza veya kararlarınıza kesinlikle katılabilir, katılabilir, katılmayabilir, veya kesinlikle katılmayabilir. Bu gibi durumlarda, Likert soruları, yanıtlayanların tam görüşlerini öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Pazarlama, yönetim, insan kaynakları, psikoloji ve sosyal bilimler alanlarındaki anket ve anketlerde, katılımcıların görüşleri genellikle Likert ölçeği kullanılarak değerlendirilir.

likert ölçeği sorusu

Likert soru türleri nelerdir?

Sayısal ölçeğin seçimi, sorulan soruya veya incelenen önermeye bağlıdır. Bu soruyu veya önermeyi yanıtlamak için pozitiften negatife bir aralık gerekiyorsa, iki kutuplu Likert ölçeği iyi bir seçenektir.

Hem olumlu hem de olumsuz kutuplarla tanımlanabilen kavram veya önermelere iki kutuplu (bipolar) kavramlar denir. Bu aralığın iki tarafı veya iki kutup, tamamen zıt kavramları temsil eder ve nötr veya sıfır ölçeği, aralığın ortasındadır.

Bu tür sorular, psikolojik anketlerde veya 360 derecelik değerlendirmeler gibi insan kaynakları anketlerinde yaygındır. Çünkü bu anketlerde bir ifadeye ne kadar katıldığınızı, belirtmeniz gerekiyor. Örneğin, “İşyerim güvenli ve sağlamdır” ifadesine kesinlikle katılıyorum, katılıyorum, katılmıyorum veya kesinlikle katılmıyorum. Böyle bir durumda katılıyorum ve katılmıyorum, yelpazenin her iki tarafındadır.

Düşündüğünüz soru bir kavramın varlığını veya yokluğunu sorguluyorsa, cevap ölçeği sıfırdan pozitife veya sıfırdan negatif aralığında tanımlanır. Örneğin, bir sürecin etkinliğini ölçmek istediğinizde, yanıtlarınız etkisiz ile çok etkili arasında değişir. Bu örnekte, etkinliğin negatif bir değeri olamaz. Bir süreç ya çok etkili ya da etkisizdir. Bir kutup tarafından tanımlanan kavram veya önermelere tek kutuplu (unipolar) sorular denir.

likert ölçeği sorusu örneği

Likert ölçeği sorularının kaç seçeneği olmalıdır?

İki kutuplu sorularda genellikle 5 ila 7 aralığı kullanılırken, tek kutuplu sorularda örneğin 4 veya 6 puanlık bir çift sayısal ölçek uygundur.

Çeşitli araştırmalar, 2 veya 3 puanlık ölçeklerin güvenilirliğinin ve geçerliliğinin daha yüksek ölçeklerden daha az olduğunu ve 7’den büyük puanların güvenilirlik ve geçerlilik düzeyinin biraz azaldığını göstermiştir. Bu nedenle, çoğu durumda, anket tasarımcısı ölçekleri 5’den 7’e kadar tercih eder.

Likert ölçeği sorularının uygulanması

Likert soruları frekans, kalite, uyum vb. gibi çeşitli değişkenleri ölçmek için kullanılır. Aslında, Likert ölçeği nicel olmayan ve nitel kavramları ölçmeyi mümkün kılar. Şimdi soru türlerine ve cevaplarına göz atalım:

Sıklık – Davranış ve Alışkanlıklar Anketi (Demografik / İnsan Kaynakları / Davranış Anketleri)

Örnek:

İşten çıkmadan önce eşyalarımı ve masamı toparlarım.

Hiçbir zaman     Nadiren      Bazen      Sıklıkla      Her zaman

Kalite – Kaliteyi ölçmek ve kalite beklemek (müşteri deneyimini ölçmek)

Örnek:

Ödediğiniz fiyata göre aldığınız ürünün kalitesi nasıldı?

Çok zayıf      Zayıf      Uygun      İyi      Mükemmel

Yoğunluk – bir sıfatın varlığı veya yokluğu (Psikolojik Çalışmalar / İnsan Kaynakları)

Örnek:

Ben öğrenmeye ilgi gösteriyorum .

Hiçbir zaman     Nadiren      Bazen      Sıklıkla      Her zaman

Katılıyorum / Katılmıyorum – İnsan Kaynakları Anketleri

Örnek:

Haftalık ekip içi yönetim toplantıları yapmak hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kesinlikle katılmıyorum      Katılmıyorum      Fikrim yok     Katılıyorum     Kesinlikle katılıyorum

Memnuniyet – Müşteri Anketleri / Eğitim Kursları Değerlendirmesi

Örnek

Siparişi gönderme hızı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok memnun değilim      Memnun değilim       Fikrim yok      Memnunum     Çok memnunum

Olasılık – Müşteri Bağlılığı Anketi / NPS Endeksi

Örnek:

Mağazamızı arkadaşlarınıza ve tanıdıklarınıza tanıtma olasılığınız nedir?

Hiçbir zaman     Nadiren      Bazen      Sıklıkla      Her zaman

Önyargı olasılığı olmadan Likert sorularımızı nasıl tasarlarız?

Likert soruları tasarlamak ilk bakışta basit görünebilir, ancak birkaç noktayı dikkate almadan anketinizin sonuçlarını etkileyebilir.

Net sorular sorun

Konunun ifade edilme şekli ve soruların sorulma şekli her zaman kitlenin yanıtını etkiler. Yanıtlayana “Hizmetlerimizden memnun musunuz?” diye sormak yerine bu sorunuyu sormanızı varsayalım: “Hizmetlerimizden ne kadar memnunsunuz?” İkinci soruda, sorunuzun dayanağı, kitlenin veya müşterinin hizmetinizden memnun olduğu ve memnuniyetsizliğini ifade edecek bir yol sağlamadığınızdır. Ancak, ilk sorunun böyle bir anlamı yoktur.

Likert spektrumunun etiketine dikkat edin

Seçeneklerin etiketlenmesi veya Likert spektrumu ile aynı sayıların olması cevabın seçilmesinde etkilidir. Katılımcılar, spektrum puanlarını zihinlerinde kolayca yorumlayabilmelidir. Porsline form oluşturucu yazılımında, önyargı ve hatayı önlemek için spektrumunuz her zaman sayısal etiketlere sahiptir. Bu, yanıtlayıcının söz konusu soruyu veya ifadeyi belirli aralıklarla görmesine yardımcı olur. Bu, verilerinizdeki ve sonuçlarınızdaki hata olasılığını en aza indirir.

Öte yandan, likert başlangıcını, sonunu ve ortasını etiketleyerek belirsizliği büyük ölçüde önleyebilirsiniz. Emin değilim, bilmiyorum ve hiçbir fikrim yok gibi etiketler genellikle orta seviye seçeneği için kullanılır.

Son olarak, sayısal ölçek etiketlerinin yorumlanmasının kolay olması gerektiğini ve yanıtlayanların sayısal ölçek etiketlerinin anlamı hakkında aynı yoruma sahip olmaları gerektiğini unutmayın.

Seçeneklerin nasıl düzenlendiği önemlidir

Seçeneklerin nasıl düzenlendiği, yanıt yanlılığına yol açabilecek başka bir konudur. Cevap seçenekleri dikey olarak, yani yukarıdan aşağıya doğru sıralanırsa, alt seçeneklere göre daha yüksek olan seçeneklerin seçilme olasılığı daha yüksektir. Çünkü araştırmalar, bu gibi durumlarda katılımcıların düşük seçeneklere daha az dikkat ettiğini gösteriyor.

Seçenekler üst üste ve yatay olarak görüntülendiğinde sola sapma oluşabilir. Sol taraf önyargısında, katılımcılar sol taraf seçeneklerinin doğru olma olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyor. Bu nedenle, soldaki seçeneklerin çoğu seçilidir. Bu önyargı, Likert ölçeği kullanılarak ve açıklayıcı ifadelerin yanında sayılar görüntülenerek en aza indirilebilir. Çevrimiçi olarak, yanlılığı azaltmak ve daha geçerli cevaplar elde etmek için cevap seçenekleri 1-2-3 ve تا rakamlarıyla gösterilir.

likert ölçeği etiketleri

Likert soruları tasarlamanın ana adımları

Bireylerin görüş, düşünce ve yargıları incelenirken çeşitli Likert tipi sorular kullanılabilir. Aslında, bir konuyu tek bir soruyla anlamanın mümkün olmadığı durumlarda Likert ölçeği kullanmak çok yararlıdır.

Örneğin sadece soru sormak müşteri memnuniyetini değerlendiremez çünkü bu kavramın farklı yönleri vardır. Kaliteden memnuniyet, paketlemeden memnuniyet, destekten memnuniyet, fiyattan memnuniyet ve benzerlerinin hepsinin kendi özel sorularına ihtiyacı vardır. Bu faktörlerin her biri müşteri memnuniyetini etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenle Likert tipi soruların doğru bir şekilde tasarlanabilmesi için konuya etki eden faktörlerin belirlenmesi ön koşuldur.

1. Adım: Anketin amacını belirleyin

Likert soruları içeren bir anket tasarlamanın ilk adımı, anketin veya soruların amacını belirlemektir. Her soru için hedefinizin ne olduğunu ve neyi ölçmek istediğinizi bilmeniz gerekir.

Örneğin, bir ürününüz varsa ve onu çevrimiçi satmanız gerekiyorsa, onu çevrimiçi olarak ne kadar alıcının satın aldığını veya ürününüzle ne kadar ilgilendiğini bilmeniz gerekir. Ürünü çevrimiçi satın alma isteğini belirlemek için Likert olasılık veya sıklık sorusunu seçebilirsiniz. Örneğin, “online olarak alışveriş yapmanın hayranı mısınız?” gibi 5 puanlık bir soru soruyorsunuz. Veya “Kıyafetlerinizi online olarak satın alma olasılığınız nedir?” Ardından, yanıtlayana hiçbir zaman, nadiren, bazen, sık sık ve her zaman aralıklarla cevaplar verirsiniz.

2. Adım: Soruları ve cevapları tasarlayın

Anketlerin başarısındaki en önemli faktörlerden biri, hedef kitlenize verdiğiniz soru ve cevaplardır. Daha net sorular size daha doğru cevaplar verir. Likert ölçekli anketlerin tasarımında maddeler veya cevaplar da çok önemlidir. Öğelerin sayısını ve etiketlerini dikkatlice seçin. Cevapların ayrılmasının kolay olması ve kafa karıştırıcı olmaması gerektiğini unutmayın. Bu şekilde son verileriniz geçerli olacaktır.

Ek olarak, Likert ölçeğinin etiketlemede hem pozitif hem de negatif kutupları kullanın ve ölçeğin iki tarafı arasında bir denge kurun. Örneğin, ölçeğin bir tarafında çok memnun bir seçenek varsa, karşı ve karşılık gelen tarafta çok memnun olmayan bir seçenek tanımlanmalıdır.

Tarafsız dil kullanımı da oryantasyonu engelleyen bir diğer faktördür. Örnek olarak aşağıdaki soruları inceleyebilirsiniz.

İsveç’in Avrupa Birliği’nden ayrılmasına katılıyor musunuz? İsveç’in Avrupa’dan ayrılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Siparişinizin kalitesinden ne kadar memnunsunuz? Siparişinizin kalitesinden memnun musunuz?

Enstitünün eğitim kursunun etkinliğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Enstitü eğitim kursu bir etkililik kursu mu?

İnternetten kaç tane fındık ve kuru meyve alıyorsunuz? İnternetten fındık ve kuru meyve alıyor musunuz?

Öneri: Bu soruların daha kolay tasarlanabilmesi için ihtiyaçlarınıza göre örnek ücretsiz anketlerimizi kullanmanızı öneririz.

3.Adım: Sonuçları toplayın ve analiz edin

Anketi yayınlayıp cevapları topladıktan sonra, sonuçları analiz etme ve gözden geçirme zamanı. Likert ölçeği anketinin sonuçlarını analiz ederken, verilerin ortalamasını belirlemek çok etkili değildir. Böyle bir durumda, sonuçların analizi “yanıtların sıklığı” ve “en yaygın yanıt”ın belirlenmesi esas alınarak yapılabilir. Örneğin, her bir ifadeye yüzde kaçının katıldığını, yüzde kaçının katılmadığını

belirtirsiniz. Çevrimiçi hesabınızda birçok sonuç grafiğine erişebilirsiniz ve verilerinizi kolayca gözden geçirebilir ve analiz edebilirsiniz. Likert ölçeğinin analizi ve Likert ölçeğinin yüzdeye dönüştürülmesi çevrimiçi kullanıcı panelinin sonuçlar bölümünde kullanıcılara sunulmaktadır.

Sonuç ve son söz

Likert ölçekli sorular anketlerde ve araştırmalarda yaygın olarak kullanılan, Porsline yardımıyla anketlerinize kolaylıkla yerleştirebileceğiniz soru türlerinden biridir.

Bu yazımızda Likert ölçeğindeki soru türlerinden, kullanımlarından ve nasıl tasarlanacağından bahsettik ve sorularınızı nasıl ön yargılardan uzak olacak şekilde tasarlayabileceğinizi anlattık.

Porsline kullanıcı hesabınızda sonuçların sıklık tablolarına erişebilir ve verilerinizi kolayca kontrol edip analiz edebilirsiniz. Likert spektrum analizi ve Likert ölçeğinin yüzdeye dönüştürülmesi, Porsline kullanıcı panelinin sonuçlar bölümünde kullanıcılara sunulmaktadır.