Müşterileri artırmak ve pazar paylarını büyütmek için diğer markalarla rekabet eden pazarlama ve satış planları veya organizasyonlar oluşturulur. Bu nedenle, her kuruluş zaman ve para harcayarak ve etkili stratejiler tasarlayarak hedef pazarının kalbine girmeye çalışır.
Marka etkisi (Brand Penetration), işletmelerin büyüme ve gelişme yolunda göz ardı edilmemesi gereken önemli stratejilerden biridir. Ancak marka etkisinin tam tanımı nedir? Marka etkisi nasıl ölçülür ve dünyaca ünlü markalar marka etkisini nasıl artırır? Marka etki oranı ile pazar payı arasında bir ilişki var mı? Bu yazıda bu soruları cevaplamak istiyoruz.
Table of Contents
Marka etkisi nedir?
Marka etkisi veya pazara nüfuz etme, belirli bir pazardaki marka popülerliğinin yönetim stratejisi ve ölçüsüdür.
Marka etkisi, marka ürün ve hizmetlerinin başarılı satışına ve istenen ürünün pazardaki konumuna göre belirlenir. Bu kriter, işletmenizin mevcut pazarlarda ve alıcının zihninde yerini ne kadar iyi açabildiğini gösterir.
Marka etkisi nereden geliyor?
Marka etkisi, ürün-pazar büyüme matrisi veya Ansoff matrisinden gelir ve dört stratejisinden biridir.
Igor Ansoff bu matrisi 1957’de tanıttı ve bugün stratejik planlamada iyi bilinen bir araçtır.
Ansoff matrisi dört iş büyüme stratejisini tanımları
Pazar penetrasyonu: Ürünlerin mevcut pazarlardaki satışlarının artırılması
Ürün geliştirme: Daha fazla müşteri ihtiyacını karşılamak ve ürün satışlarını artırmak amacıyla ürün geliştirme
Pazar geliştirme: Mevcut bir ticari ürün için yeni pazarlar bulma veya oluşturma
Çeşitlilik (yeni bir ürünün üretimi): Bir işletmenin yeni ürünlerini yeni pazarlarda satmak
Marka etkisinin önemi nedir?
Özetle marka etkisinin öneminin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Marka etkisi, niş pazarlama yapmanıza ve pazar segmentlerine girmenize yardımcı olan stratejilerden biridir; Bunlar rakiplerinizin bile göremediği bölümlerdir.
Marka etkisi, gelir artışı için etkili bir yaklaşımdır ve ürünü hızla piyasaya sürerek ve pazarlayarak işletme gelirini çoğaltır.
Marka etkisi, iş modelinizin ve pazarlama stratejinizin başarısının bir ölçüsüdür. Marka etkiniz ne kadar büyük olursa, pazarlama araştırmanız, pazarlama planlamanız ve pazarlama seçiminiz o kadar iyi olur.
Bir işe başlamanın ilk aşamalarında marka etkisinin ölçülmesi, ürün veya hizmetlerin pazar büyüklüğünü, rakiplerin sayısını ve başarı oranlarını belirlemeye yardımcı olur. Bu bilgilerle markanın mevcut konumu belirlenir ve daha düşük riskle iş büyümesi ve gelişimi için planlama yapılır.
Pazar payı ve marka etkisi arasındaki fark nedir?
Marka penetrasyonu, ürününüzü satın alan hedef müşterilerin yüzdesini ifade eder. Artık pazar payı, toplam pazar değerinizin ne kadarının ürününüz veya markanız olduğunu gösteriyor.
Örneğin, yüksek hızlı bir internet sağlayıcısı olduğunuzu ve potansiyel müşterilerinizin 2.000 olduğunu ve 1000 internet müşterisine satış yaptığınızı varsayalım. Bu durumda marka penetrasyon indeksiniz %50’dir.
Bu örnekte, pazar payınız İnternet pazarının toplam değerine göre hesaplanmıştır. Yani toplam piyasa değeri 1 milyar ise ve 200 bin TL sattıysanız, pazar payınız %20’dir.
Marka penetrasyon oranı nasıl ölçülür
Marka penetrasyon oranı, belirli bir zaman diliminde ürün veya hizmeti en az bir kez satın almış olan hedef pazarımızın yüzdesidir.
Marka penetrasyon oranını hesaplamak için, bir ürün veya hizmetin alıcı sayısını toplam hedef pazar nüfusuna bölmeniz ve sonucu 100 ile çarpmanız yeterlidir.
Marka penetrasyon indeksini periyodik olarak – örneğin 3 ayda bir – değerlendirmek en iyisidir. Elbette bazı markalar da her reklam kampanyasından sonra marka penetrasyon oranlarını ölçer. Bu durumda marka penetrasyon oranı, kampanya ve reklam programlarının başarısının bir ölçüsüdür.
İyi bir marka etkisi oranı nedir?
Farklı ürünler için marka etkisi indeksi farklı olabilir. Bu nedenle marka penetrasyonunuzun ideal sayısı, ürününüzün türüne göre belirlenir. Bunu yapmak için, hangi ürün veya hizmetlerinizin aşağıdaki kategorilere girdiğini görmeniz gerekir:
Temel Ürün veya Hizmetler: Şirket veya kuruluşların ürün üretmek ve hizmetlerini sunmak için ihtiyaç duyduğu ürün veya hizmetler. Örneğin, hamur işleri ve hamur işleri için malzemeleri sağlıyorsanız, bu kategoridesiniz. Bu tür işlerde ideal penetrasyon oranı %10 ile %40 arasındadır.
Tüketim ürünleri veya hizmetleri: İhtiyaç veya alışkanlık nedeniyle sürekli tüketilen ve müşterilerin bunları sağlamak için her zaman zorlandıkları veya istekli oldukları mal ve hizmetler. Tatlılar, ekmek, arabalar, cep telefonları vb. nihai ürünler bu kategoridedir. Bu tür hizmet ve ürünler için uygun marka penetrasyon oranı yüzde 2 ile 6 arasındadır.
Marka penetrasyonu, ürününüzü satın alan hedef müşterilerin yüzdesini ifade eder. Artık pazar payı, toplam pazar değerinizin ne kadarının ürününüz veya markanız olduğunu gösteriyor.
Marka etkisini artırmak için sekiz strateji
Marka penetrasyonunda, genellikle pazara girmek için kullanılan birkaç strateji vardır:
Birinci strateji: Pazara girmek için ürün fiyatlarını ayarlayın
Marka penetrasyon endeksini iyileştirmenin en eski stratejisi fiyatları düşürmektir. Bu yaklaşım hala en yaygın yöntemdir ve iyi sonuç verir.
Araştırmaya göre, müşterilerin %70’inden fazlasının dikkat ettiği ilk şey fiyattır. Bu kriter müşteri satın alma kararında etkin rol oynamaktadır. Fiyatlar düştükçe kar marjlarınız azalsa da markanız nüfuz ettikçe daha fazla pazar payı elde edebilirsiniz.
Fiyatı düşürmek için ürün veya hizmetinizin kalitesini düşürecekseniz, müşteri kaybına neden olmamak için nihai bir karar vermeden önce daha fazla araştırma yapmak daha iyidir.
İkinci strateji: Marka etkisini artırmak için reklamları artırmak
Reklam ve farkındalık yaratma, doğru şekilde planlandığı takdirde birçok olumlu sonuca yol açabilecek müşterileri çekmenin basit ve eski moda bir yoludur.
Üçüncü strateji: Yeni ürünler üretmek
Yeni bir ürün yapmak, marka penetrasyon oranını artırmanın başka bir yoludur. Bu stratejide başarılı olmak için rakiplerinizin daha az dikkat ettiği ihtiyaçları bulmanız gerekir. Yeni pazar payı kazanmak için bu ihtiyaçları karşılayacak ürünler üretin. Sizden ne kadar çok müşteri satın alırsa, markanız o kadar çok nüfuz eder.
Dördüncü strateji: Tüketimi ve müşteri ihtiyaçlarını artırma (Talep Oluşturma)
Bu stratejide, müşterinin ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tüketme ihtiyacını artırmanın bir yolunu aramalısınız. Özellikle pazara girişin ilk aşamalarında ihtiyaç oluşturma stratejisi, pazar payınızı ve etkinizi arttırmada uzun bir yol kat edebilir. Bu yaklaşımda, pazarlama eylemleriniz ve mesajlarınız ürün, çözümleri ve rekabet avantajı hakkında farkındalığı artırmaya odaklanır.
Bunun başarılı bir örneği, kutunun üzerinde bile yazan ve ürünü kullanmanın ve kremi 4 saatte bir yenilemenin önemini anlatan güneş kremidir.
Beşinci strateji: Satış kanallarını artırın
Acente ve satış kanallarının sayısı arttıkça ürün veya hizmetlerinize daha fazla kişi ulaşacaktır. Bu, müşterinin erişmesini ve satın almasını kolaylaştırır ve markanın pazara girme şansını artırır.
Altıncı strateji: Rakiplerin müşterilerini çekin
Rekabet avantajınıza güvenerek veya benzersiz destek sağlayarak rakiplerinizin müşterilerini çekin. Rakiplerin müşterilerini çekmek için akıllı indirimler de düşünülebilir. Örneğin, rakipleriniz öğrencilerin dikkatini çektiyse, öğrenci teklifleri sunarak satışlarını azaltın ve marka penetrasyonunuzu artırın.
Yedinci strateji: Ürünü veya hizmeti iyileştirin
Ürününüzün veya hizmetinizin kalitesi ne kadar iyi olursa, o kadar çok müşteri satın almaya istekli olacaktır. Elbette kalitedeki bu artış ve ürün iyileştirme akıllıca yapılmalıdır. Ürünün fiyatını ve müşterilerin satın alma kararlarındaki hayati rolünü unutmayınız.
Sekizinci strateji: Satış sonrası hizmeti iyileştirin
Satış sonrası hizmet, müşteriler için en önemli kriterlerden biridir ve müşteri deneyiminin yönetilmesinde oldukça önemlidir. Satın alma sürecinden sonra müşteri ile ilişkinizi sürdürün, doğru hizmetleri sağlayın ve hizmetlerinizi geliştirmek için onun geri bildirimlerini kullanın.
Dünyanın en büyük şirketlerinin pazara girme başarısına bir bakış
Adını birçok kez duyduğunuz ancak bu sefer marka etkisi açısından incelediğimiz dünyaca ünlü markalara burada bir göz atmak istiyoruz:
Apple marka penetrasyon stratejileri
Apple yetkili satıcı sayısını sürekli artırıyor. Bu sayede marka daha geniş bir coğrafyayı kapsamakta ve ürünlerine ulaşımı kolaylaştırmaktadır.
Böylece Apple hem daha fazla satış elde edecek hem de henüz önemli bir pay alamamış pazarlara girecek. Kapsamlı çevrimiçi ve çevrimdışı reklamcılık, her zaman bu markanın pazara girme stratejilerinden biridir.
Müşterilerde ihtiyaç duygusu yaratmak da Apple’ın bir diğer yöntemi. Örneğin, şarj cihazı girişi ile Apple handsfree’nin birleştirilmesi ve ardından AirPad’in piyasaya sürülmesi ile kaç kişi bu ürünü almayı düşündü? Apple, müşteri ihtiyaçlarını fark ederek ve ürününün yapısını akıllıca değiştirerek müşterilerinin yeni Apple ürünlerine olan ihtiyacı hissetmesini sağladı!
McDonald’s marka penetrasyon stratejileri
McDonald’s’ın pazara girme görevlerinden biri, ürünlerine erişim kolaylığını artırmak için şube sayısını artırmaktır.
Marka, arabalı restoranların lansmanını yaparak müşterilerin siparişlerini araçtan inmeden en kısa sürede teslim almasını sağladı. Müşterilerin evde oturması ve McDonald’s’ın kapıdan kapıya teslimat hizmetini kullanması daha kolay. McDonald’s fiyatlarına bakarsanız, 0.99 ile karşılaşıyorsunuz, bu çok akıllıca ve müşteriyi çok iyi etkiliyor.
Mac kozmetik marka penetrasyon stratejileri
Mac marka kozmetik ürünlerinin yüksek fiyatı bu markanın bilinen özelliklerinden biridir. Mac, yeni bir pazarın önünü açmak için daha küçük ürünler piyasaya sürdü. Bu strateji ile öğrenciler gibi satın alma gücü daha düşük olan müşteriler bu markanın tam teşekküllü müşterileri haline geldi. Bunu yaparak Mac, ürünlerinin satışlarını artırmakla kalmadı, aynı zamanda yeni bir pazar payı da kazandı.
Siz marka etkisi için hangi stratejiyi seçtiniz?
Marka penetrasyonu, ürünlerinizin ve hizmetlerinizin müşterilerinizin kalplerine ne kadar nüfuz ettiğini belirler ve müşterilerinizin kalplerinde ne kadar çok yer açarsanız, işinizde ve gelirinizde o kadar fazla büyüme yaşarsınız.
Pazara giriş için fiyat ayarlaması, müşteri ihtiyaçlarını şekillendirme ve ürüne erişim kolaylığı gibi bazılarını size tanıttığımız birçok strateji vardır. Dünyanın en saygın ve başarılı markalarının hangi stratejileri kullandığını ve nasıl başarılı olduklarını konuştuk. Şimdi, pazara girmek için hangi stratejiyi kullandınız? Sizce hangi strateji daha etkili? Bu makale sizin yorumunuzla tamamlanmıştır.