Pazar Araştırmasında Tarama Soruları Tasarlamanın Ilkeleri Ve Ipuçları - Porsline Blog
  • Ocak 20, 2025

Pazar araştırmasında tarama soruları tasarlamanın ilkeleri ve ipuçları

Belirli bir konu hakkında geniş bir istatistik topluluğu araştırmak istediğinizi varsayalım.Topluluğunuzun gerçek hedef kitlesini tanımlayabilmek, mantıklı ve doğru sonuçlar alabilmek için, tarama sorularını kullanmak, pazar araştırması yapmanıza çok yardımcı olacaktır. Tarama Soruları veya Screening Questionsd yardımı ile, hangi kitlenin anketinize cevap vermeye uygun olduğunu ve hangi kitlenin cevaplamaya devam etmemesi gerektiğini belirleyebilirsiniz.

Pazar araştırmaları genellikle belirli özelliklere sahip bir hedef Pazar ile ilişkindir.Tarama soruları, araştırmacının, anketin hedefleri ile ilgili ana soruları göstermek ve yanıtlayanların uygun olduklarından emin olduktan sonra sormak için, Pazar araştırması anketinin başına koyduğu sorulardır.

Pazar araştırması anketindeki tarama soruları nedir?

Belirtildiği gibi, hedef kitleyi doğru ve uygun bir şekilde belirlemek için pazar araştırması anketinde sorulması gereken ilk sorular tarama sorularıdır.Tarama sorularının mekanizmasını daha iyi anlamak için şu örneği düşünün:

Bir tedavi merkezi sahibi olduğunuzu ve hastalardaki Corona hastalığının iyileştikyen sonra yan etkilerini araştırmak istediğinizi varsayalım. İstatistik topluluğunuzu doğru bir şekilde seçebilmeniz için, öncelikle iyileşme sürelerinden en az 2 ay geçmiş olanları seçmelisiniz. Bu yüzden soracağınız ilk tarama sorusu şöyle olacaktır:

  • Corona hastalığınızın iyleşmesi üzerinden ne kadar zaman geçiyor?
  1. 1 – 2 ay
  2. 2 – 3 ay
  3. 3 – 5 ay

B ve C seçeneklerini seçen katılımcılar, araştırmanın devamı için muhtemelen daha iyi alternatifler olacaktır. Bu şekilde, önünüzdeki devasa istatistik topluluğundan yalnızca o çevrimiçi anketi yanıtlamaya gerçekten uygun olanları seçebileceksiniz.

Pazar araştırması anketinin çeşitli soruları ile tanışmak için ilgili makaleyi okuyabilirsiniz.

pazar araştırması tarama soruları

Tarama soruları kullanmanın meziyetleri

Burada aslında tarama sorularının neden anketinizi geliştirdiği ve size daha iyi sonuçlar getirdiği sorusuna cevap vermek istiyoruz.

Pazar araştırması anketinizdeki tarama sorularını kullanmanızı tavsiye etmemizin bir kaç nedeni var. Ancak ondan önce, pazar araştırması anketindeki örnek sorulara da bakabilirsiniz.

  1. Tarama soruları doğru hedef kitlenize ulaşmanıza yardımcı olur.

Doğru hedef kitlesine ulaşmak size daha güvenli ve doğru sonuçlar verecektir. Sorularınızı çok büyük bir hedef kitlesine gönderdiğinizi varsayalım. Bu durumda, sadece tarama sorularının yardımı ile, yanıtlayanların tüm gereksinimlerinizi karşıladığından emin olabilirsiniz.

  1. Tarama soruları, verileri daha hızlı analiz etmenize yardımcı olur.

Hedef kitlenizden doğru yanıtları alırsanız, çok zaman kazanabilirsiniz. Çünkü bu durumda, alakasız cevapları filtreleyebilir ve zamanınızı yalnızca değerli cevapları analiz etmek için kullanabilirsiniz.

  1. Daha az önyargılı olmanıza yardımcı olur.

Anketinizi yanıtlayan kişiler, sorularınızı yanıtlamak için gereken bilgiye sahip olmayabilir veya soruları yanıtlamak için yeterli deneyime sahip olmayabilir ve genel olarak sorularınızı yanıtlayamayabilirler. Tarama sorularının yardımı ile, sorularınızı cevaplamak için gerekli standartlara sahip kişileri seçebilirsiniz.

  1. Hedef kitlenizin durumunu yeniden gözden geçirmenize yardımcı olur.

Sorularınızı yanıtlamaları için seçtiğiniz kişilerin, iş ve aile durumlarını zaman içinde değişmiş olabilir ve sorularınızı yanıtlamak için uygun olmayabilirler.Örneğin, yanıtlayanlardan bazıları evlenmiş veya çocuk sahibi olmuş olabilir ve bu durumda sorularınızı yanıtlamak için artık uygun değillerdir .Bu şekilde, tarama sorularının yardımı ile, bu kişileri yanıtlayanlar listenizden filtreleyebilirsiniz.

Pazar Araştırmasında Farklı Tarama Sorusu Türleri

  1. Demografik bilgiler kullanarak katılımcıların taranması:Tarama sorularını kullanmanın en yaygın yolu yaş, gelir, cinsiyet, ikamet edilen il ve benzeri sorular sormaktır. Demografik soru grubu, katılımcı özelliklerinin hedef kitleye uygun olduğundan emin olmanızı sağlar.Soru grubu özelliğinden yararlanmak ve ücretsiz bir anket oluşturmak için bu videoyu izleyin. Örneğin:
  • Instagram’ı ne sıklıkla kullanıyorsunuz?
  1. Her gün
  2. Haftada bir kaç gün
  3. Haftada bir
  4. Hiçbir zaman

Bu nedenle, Instagram blogger’ları veya Instagram’da çok zaman geçiren kişiler ile anket yapmak istiyorsanız, “hiçbir zaman” veya “haftada bir” yanıtını verenleri listenizden çıkarabilirsiniz.

  1. Katılımcıların bilgi ve farkındalıklarının üzerinden taranması: Bazı pazar araştırmaları, belirli bir ürün veya hizmetle ilgilidir ve sonuçlar ve kararların analizinde herhangi bir hata yapılmaması için, katılımcının o alanda belirli bir bilgiye sahip olması gerekir.Örneğin, bir mağaza, özel dağcılık ekipmanları pazarını değerlendirmek istiyor. İlk olarak, katılımcının konuya hakim olduğundan emin olmak için farklı dağcılık ekipmanları ile ilgili birkaç soru sorar.

Örneğin, Corona üzerine, bu alanla ilgili tıbbi ürünler hakkında pazar araştırması yapmak istediğinizi varsayalım:

  • Siz veya tanıdıklarınızdan herhangi biri bu alanlarda çalışıyor mu?
  1. Tıbbi malzemeler
  2. Tıp
  3. Tıbbi teşhis laboratuvarı
  4. Hiçbiri

Pazar araştırması sonuçlarında oluşabilecek önyargıdan kaçınmak için “Hiçbiri” yanıtını veren kişileri seçebilirsiniz.

  1. Katılımcıların kimlik doğrulama kullanarak taranması:Bazı pazar araştırmalarında, önce hedef kitlenin kimliği doğrulanmalıdır.Örneğin bir kuruluş, yeni bir ürün veya hizmet için Türkiye’nin farklı bölgelerindeki bulunan satış temsilcilerinin görüşlerini toplamak istiyor. Her temsilci, önceden kendisine e-posta ile gönderilmiş olan kişisel kodu veya şifreyi girmelidir, böylece kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra anket sorularını cevaplayabilir.

Tarama soruları tasarlama ipuçları

  1. Tarama soruları grubu kısa olmalıdır. Tarama sorularının sayısı 10’dan az ve yanıtlama süresinin en fazla 2 dakika olması daha iyi olacaktır.
  2. Tarama sorularını bir huni gibi düşünün. Önce genel sorular sorarak başlayın ve bunları aşamalı olarak daha net ve ayrıntılı hale getirin. Örneğin, önce şunu sorun: Geçtiğimiz ay çevrimiçi alışveriş yaptınız mı? Verilen yanıt evet ise, çoktan seçmeli bir soru sorun: Geçtiğimiz ay hangi web sitelerinden çevrimiçi alışveriş yaptınız?
  3. “Evet/ hayır” olmayan, ikiden fazla seçeneği olan bir tarama sorusu tasarlayın. Örneğin, şu soruyu sormak: Geçtiğimiz ay çevrimiçi araba çağırma uygulamalarını kullandınız mı? ve sadece evet veya hayır seçeneklerini sunmak yerine, bu soruyu sorun: Geçtiğimiz ay Ankara’da hangi iletişim araçlarını kullandığınızı en iyi tanımlayan seçenek hangisidir? Kişisel otomobil kullanma, metro, şehir otobüsleri, çevrimiçi arabaçağırma uygulamaları gibi seçenekler kullanın.
  4. Demografik soru grubunda sadece gerekli soruları sorun ve müşteri/ kullanıcı/ kuruluş profilini tamamlamak için gerekli bilgileri anketin sonunda sorun.
  5. Yanıtlayanların doğru yanıtı seçmeleri gerektiğini düşünmelerini sağlayan sorular sormayın. Bazı anketlerde sorular, yanıtlayanın kendi fikrini ifade etmek yerine doğru cevabı seçeceği şekilde tasarlanır.

Örneğin:

Yanlış soru: Organik gıda tüketilmeli mi?

  1. Evet
  2. Hayır

Doğru soru: sizce organik gıda tüketimi ne kadar önemli?

  1. Çok önemli
  2. Önemsiz
  3. Çok önemsiz

Porsline’ın “mantık ekle” özelliğini kullanarak tarama sorusu tasarlamak

Tarama soruları kullanımı, çevrimiçi anketi yanıtlamak için farklı yollar oluşturmak anlamına gelir.”mantık ekle” özelliğini kullanarak, anketteki en karmaşık yanıt yollarını kolayca oluşturabilirsiniz. Anketteki şartları belirlemeden önce, istediğiniz akış şemasını kağıda çizmenizi öneririz.

Nasıl şart ekleneceğini öğrenmek için bu kısa videoyu izleyin.

 

Sonuç

Pazarlama araştırmanızdan en iyi sonucu almak için tarama sorularını kullanmanız gerekilidir. PorsLine‘ın ücretsiz çevrimiçi anket yazılımı, daha sorunsuz bir yol izlemenize ve gerekli sonuca daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olur.